Trupul neînsufleţit al Patriarhului Serbiei a fost depus în Catedrala Sf. Sava din Belgrad

Trupul neînsufleţit al Patriarhului Irineu a fost depus sâmbătă în Catedrala Sf. Sava din capitala Serbiei. Credincioşii îi pot aduce un ultim omagiu până duminică, 22 noiembrie, când va avea loc slujba înmormântării.

Patriarhul Irineu este primul întâistătător sârb care va fi înhumat în cripta catedralei de pe Colina Vracear.

În cursul dimineţii, sicriul cu trupul patriarhului a fost aşezat în Catedrala Sf. Arhangheli din Belgrad, unde au fost oficiate slujba Panihidei şi Sfânta Liturghie.

Liturghia din Catedrala Sf. Arhangheli a fost prezidată de Mitropolitul Hrisostom de Dabar-Bosna. Foto credit: Biserica Ortodoxă a Serbiei.

Sicriul a fost transportat, după slujbă, în Catedrala Sf. Sava.

Slujba înmormântării va avea loc duminică. Funeraliile vor fi precedate de Sfânta Liturghie, cu începere de la ora 09:00.

PATRIARHUL IRINEU

Patriarhul Irineu s-a născut în data de 28 august 1930, în localitatea Vidova de lângă oraşul Čačak, Serbia.

În luna octombrie 1959, după terminarea studiilor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad, este tuns în monahism la Mănăstirea Rakovica de Patriarhul Gherman al Serbiei.

În data de 14 iulie 1974 este hirotonit Episcop de Moravica, fiind numit Episcop Vicar Patriarhal.

În anul 1975 a fost ales Episcop de Niş, deţinând această demnitate până în data de 22 ianuarie 2010, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a ales Arhiepiscop de Peć, Mitropolit de Belgrad-Karlovci şi Patriarh al Serbiei.

Citeşte şi: Serbia | Guvernul a declarat trei zile de doliu naţional în memoria Patriarhului Irineu

Comentarii Facebook


Știri recente