Patriarhul Irineu va fi înmormântat duminică (program)

Patriarhul Irineu va fi înmormântat duminică în Catedrala Sf. Sava din Belgrad, anunță Sinodul Permanent al Bisericii Serbiei.

Funeraliile vor fi precedate de Sfânta Liturghie, cu începere de la ora 09:00. Trupul neînsuflețit al patriarhului va fi înhumat în cripta catedralei de pe colina Vracear.

În cursul zilei de 21 noiembrie, sicriul va fi depus în Catedrala Patriarhală Sf. Arhangheli din Belgrad, urmând ca după Sfânta Liturghie să fie mutat în Catedrala Sf. Sava, unde credincioșii îi vor putea aduce un ultim omagiu.

Programul funeraliilor a fost stabilit de Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Sârbe, întrunit în ședință de lucru vineri, 20 noiembrie.

Ierarhii au hotărât ca responsabilitățile patriarhului să le preia Sinodul Permanent, prezidat de Mitropolitul Hrisostom de Dabar-Bosna până la alegerea unui întâistătător.

În concordanță cu articolul 70 din Statutul de Organizare și Funcționare al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Episcopul Ioan al Șumadiei a fost numit administrator al Mitropoliei de Belgrad-Karlovci.

Patriarhul Irineu a trecut la Domnul vineri dimineață la ora 7.07 a.m. În mesajul de condoleanțe, Patriarhul Daniel l-a numit „o venerabilă și cunoscută personalitate a Ortodoxiei contemporane”.

Împărtășim suferinţa provocată de această grea încercare și adresăm, în numele ierarhilor, clericilor și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române, condoleanțe frățești membrilor Sfântului Sinod și întregii Biserici Ortodoxe Sârbe.

Patriarhul Irineu a condus Biserica Ortodoxă Sârbă timp de 10 ani, fiind ales Arhiepiscop de Peć, Mitropolit de Belgrad-Karlovci şi Patriarh al Serbiei în data de 22 ianuarie 2010.

Comentarii Facebook


Știri recente