Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii în 2023

Timişoara va deţine titlul de Capitală Europeană a Culturii abia în anul 2023, alături de Elefsina (Grecia) şi Veszprém (Ungaria), în urma deciziei de amendare a acţiunii Capitale Europene ale Culturii votată marţi de Consiliul UE, informează Ministerul Culturii.

Decizia va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, până la sfârșitul anului în curs.

„Imediat ce va fi pusă la punct legislația națională, și sper că se va întâmpla cât mai curând posibil, vom demara toate procesele necesare pentru ca acest proiect să fie, alături de Sibiu, o nouă carte de vizită pentru România”, a notat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Timişoara a câştigat, în 2016, titul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021, însă contextul pandemic a prilejuit modificările adoptate la nivel european.


Timişoara

  • În 1771 Timișoara a tipărit primul ziar în limba germană din Europa Centrală și de Sud-Est – Temeswarer Nachrichten.
  • În oraşul de pe Bega a existat prima bibliotecă publică, prima proiecție de film și în prezent orașul are trei teatre de stat în trei limbi diferite.
  • Între 1880 și 1914, Timișoara era cel mai important oraș industrial, comercial, financiar și cultural din regiune.

În România, Sibiul a fost primul oraş Capitală Culturală Europeană, iar acest lucru s-a întâmplat chiar în anul în care țara noastră intra în UE.

Oraşul a fost desemnat, în urma votului final al Consiliului de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană, în mai 2004, ca să fie, alături de Luxembourg, Capitală Culturală Europeană pentru anul 2007.

Tema aleasă de Sibiu/Hermannstadt pentru programul „Sibiu 2007” a fost prezentarea specificului multicultural al acestui oraş, vechi de opt secole. Deviza programului a fost „City of Culture – City of Cultures”.

Foto credit: Public domain

Comentarii Facebook


Știri recente