Teologie, Sibiu: Noul decan vorbește despre rolul de pionierat al instituției în dialogul cu mediile secularizate

„Școala teologică de la Sibiu are fără îndoială capacitatea (…) de a juca un rol de pionierat în dialogul, puțin dezvoltat la noi, cu mediile secularizate”, a spus noul decan al Facultăţii de Teologie din Sibiu la început de mandat.

Pe lângă acest tip de dialog, părintele Daniel Buda a vorbit, în interviul acordat cotidianului Patriarhiei Române, despre viziunea sa managerială şi proiectele pe care doreşte să le implementeze în cadrul instituţiei de învăţământ teologic.

Pregătirea studenţilor pentru slujirea Bisericii în vremurile actuale deloc simple, este unul dintre obiectivele anunţate de noul decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

„Suntem chemați să formăm teologi care să fie gata să slujească Biserica Ortodoxă din țară, dar și din diasporă, în aceste vremuri atât de complexe. Studenții noștri au nevoie de o formare teologică ortodoxă solidă, de instrumentele necesare mărturisirii credinței noastre atât celor care sunt statornici în credință, cât și celor care uneori se îndoiesc, care cred mai puțin sau nu cred deloc”, a precizat pr. Daniel.

În ceea ce priveşte noua funcţie, clericul a numit-o „cea mai mare cinste profesională ce mi s-a făcut până acum, dar în același timp și cea mai complexă responsabilitate la care am fost chemat”.

Punctul de plecare în noua misiune îl reprezintă „proiectele și realizările remarcabile ale înaintașilor”.

„În ceea ce privește cercetarea teologică, trebuie să identificăm acele teme teologice care sunt relevante pentru Biserica noastră, pentru societatea românească și pentru lumea în care trăim și care răspund nevoilor imediate și de perspectivă ale Bisericii”.

„Nădăjduiesc că cercetarea teologică sibiană va continua în spiritul înnoitor, profund ancorat în tradiția Ortodoxiei noastre și în același timp deschis spre nou și spre lume, al Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna. De asemenea, nădăjduiesc că linia mișcării neopatristice deschisă de ilustrul preot Dumitru Stăniloae, care a fost rectorul școlii teologice de la Sibiu între 1936 şi 1946, va determina efortul teologic actual de a prezenta și explica tuturor tezaurul istoric, doctrinar și spiritual al Bisericii noastre”.

Experienţa acumulată în cei 10 ani petrecuţi în „cadrul Departamentului de relații externe al Consiliului Mondial al Bisericilor”, spune părintele Daniel, reprezintă un aspect important în noua activitate, deoarece i-a oferit şansa de a-şi forma „o viziune globală asupra creștinismului și în special a lumii ortodoxe, precum și a învățământului teologic din întreaga lume”.

„Această viziune globală sper să-mi permită să identific mai ușor și mai repede provocările cu care se va confrunta Biserica noastră, implicit învățământul teologic de la noi. Mă voi strădui să folosesc nu­meroasele contacte cu instituții de teologie din întreaga lume pentru mai profunda inter­na­ționalizare a Facultății de Teologie de la Sibiu”, a precizat părintele.

Pr. Daniel Buda

Este conferenţiar în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, specializat în Istoria Bisericii. Din 2005 este doctor în teologie.

De asemenea, clericul a ocupat mai multe funcţii în cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor: consultant ştiinţific, secretar executiv, membru al Secretariatului permanent al Comisiei pentru Credinţă şi Constituţie şi coordonator al Departamentului de relaţii bisericeşti şi ecumenice.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente