Telemedicină | În Eparhia Romanului a fost lansat proiectul „Sănatate la un click distanță”

Proiectul medico-social „Sănatate la un click distanță” a fost lansat joi în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin intermediul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”.

„Ne propunem să oferim consultații gratuite de ecografie cardiologică și boli interne pentru 500 de persoane vulnerabile – vârstnice, cu dizabilități și izolate- cu acces limitat la actul medical de specialitate”, a declarat coordonatorul proiectului, Pr. Ilarion Mâță.

În ce constă?

Proiectul urmărește crearea unui sistem de prevenție, diagnostic și dispensarizare a bolilor cronice prin soluții de telemedicină.

Sistemul cuprinde o stație centrală/fixă, în Timișoara, la Clinica Profilaxis, unde medicii specialiști recepționează/efectuează consultații și investigații specifice la distanță, în timp real, și o stație periferică la Hârja, în zone rurale, fără servicii medicale specializate, unde medicul de familie sau un medic specialist, conectează echipamentul la pacient și transmite investigația către medicul specialist de la Timișoara.

„Echipa medicală a asociației de la Hârja, condusă de Dr. Marta Blenessy, se va deplasa în locurile mai puțin accesibile personalului medical de specilitate sau va da consultații în puncte fixe, din interiorul cabinetelor medicale ale medicilor de familie”, a declarat pr. Ilarion.

Astfel, cu ajutorul acestor servicii, medicii specialiști recepționează consultația transmisă de medicul generalist din stația periferică, putând efectua toate măsurătorile specifice unei investigații, poate comunica cu pacientul și cu medicul generalist.

Consultația se încheie cu o scrisoare medicală, schemă de tratament, și eventual recomandarea pentru alte investigații medicale. În stația fixă, pentru recepția consultațiilor transmise, vor lucra medici din specialitățile cardiologie și boli interne.

Proiectul „Sănătate la un click distanță” este derulat la nivel național de Federația Filantropia și a fost susținut prin campania rețelei de magazine PROFI „Un mâine mai bun”.

Foto credit:  Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente