Te Deum: 106 ani de la votarea unirii ținutului Bălți cu România

Preasfințitul Părinte Antonie a oficiat o slujbă de Te Deum luni, când s-au împlinit 106 ani de la decizia românilor din ținutul Bălți de a se reuni, alături de celelalte ținuturi Basarabene, cu Regatul României.

Episcopul de Bălți a slujit la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena” din satul Corlăteni, raionul Râșcani, Republica Moldova, împreună cu părintele paroh Valeriu Ursu și clerici din eparhie.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la votul Unirii de la Bălți din 1918 și la însemnătatea unității pentru un neam și a îndemnat la rugăciune pentru unitatea neamului românesc.

PS Antonie a mai amintit că o datorie a clericilor, mai cu seamă în aceste zile, este și rugăciunea pentru pace și pentru încetarea războiului în Ucraina.

După Te-Deum, clericii Episcopiei de Bălți au mers la statuia Sfântului Ștefan cel Mare din centrul municipiului Bălți unde au depus flori.

La eveniment a fost prezent și Mihai Verhovețchi, președintele Asociației pentru Conservarea Patrimoniului Cultural din Bălți.

În 3 martie 1918, Zemstva din Bălți a votat Unirea cu România, reprezentanții explicând în scris: „Hotărâm în numele ținutului nostru Bălți să ne unim din nou cu scumpa noastră țară-mamă: România, voind să împărțim cu ea frățește tot norocul și nevoile noastre viitoare ca și în vremurile Moldovei lui Ștefan cel Mare”.

Unirea întregii Basarabii cu România a avut loc în 27 martie 1918, în Sfatul Țării. Conferinţa de Pace de la Paris din 1920 a recunoscut legitimitatea unirii Basarabiei cu România. În 1940, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov, Rusia sovietică a anexat Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța.

Foto credit: Facebook / Episcopia de Bălți

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente