Duminică, 15 mai 2016, cu începere de la ora 09.00, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Asuaju de Jos, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte pr. Nicolae Petruş, protopopul Chioarului, pr. Damian Bot, paroh si preoţi din alte parohii.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinția Sa s-a referit la Evanghelia Zilei din a treia duminică de după Învierea Domnului, Duminica Mironosiţelor, explicând pericopa evanghelică. La sfarşitul Sfintei Liturghii preotul paroh Bot Damian, care pastoreste de 15 ani în această parohie, a primit rangul de iconom stavrofor, iar Consiliul Parohial, Consiliul Local şi binefăcătorii au primit diplome de vrednicie.
Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească a fost oficiată pe o scenă, amplasată în curtea bisericii.
„Slujba de târnosire a fost oficiată cu respectarea întregii rânduieli, atât în Sfântul Altar, când şi în interiorul şi exteriorul bisericii. P.S. Iustin Sigheteanul a explicat credincioşilor ce semnifică fiecare etapă din slujba de târnosire şi de ce biserica devine loc sfinţit şi sfinţitor, iar Sfânta Masă este locul cel mai sfânt de pe pământ. Totodată, credincioşilor li s-a explicat ce semnifică Sfânta Masă, de ce se pun Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici în piciorul Sfintei Mese, de ce se pun cei patru Sfinţi Evanghelişti în cele patru colţuri ale Sfintei Mese şi în care colţ fiecare, ce înseamnă a unge cu Sfântul şi Marele Mir biserica în exterior şi în interior, în cele patru părţi, a catapetesmei, a proscomidiarului şi al Sfântului Alta”, subliniază Andrei Fărcaş, de la Biroului de Presă al Eparhiei.
Cu ocazia slujbei de târnosire, biserica a primit, pe lângă hramul istoric „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, şi un nou hram „Sfântul Antim Ivireanul”, deoarece ne aflăm în Anul Comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de teologi băimăreni.
***
Biserica din Asuaju de Sus a fost zidită între anii 1885-1889, iar din 2011 şi până în prezent s-au efectuat, sub îndrumarea P.S. Iustin Sigheteanul, următoarele lucrări: înlocuirea geamurilor vechi cu geamuri noi termopan, a uşii de la intrare în biserică cu una nouă, s-a introdus încălzirea centrală pe bază de curent electric, s-a pus gresie în locul vechii pardoseli, s-a efectuat un drenaj în jurul bisericii, pentru a preveni igrasia, s-a renovat exteriorul şi s-au turnat trotuare în jurul clădirii, s-a recondiţionat şi refăcut parţial pictura, s-a montat un nou iconostas, din lemn de stejar, şi s-au pictat icoanele de pe el, s-a renovat mobilierul existent, s-a rezidit Sfânta Masă şi s-a reorganizat Sfântul Altar după cerinţele străvechi ortodoxe. Cheltuielile au fost suportate de către credincioşii parohiei şi binefăcători.