Tabără de vară la Mărișel, județul Cluj

La Mărișel, județul Cluj, a avut loc o tabără de vară organizată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în parteneriat cu ASCOR – Filiala Cluj, la care au participat 80 de tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, din diverse județe ale țării, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Tinerii au optat să își petreacă o parte din vacanța de vară într-un mediu care îmbină jocul, comunicarea și spiritualitatea. Aceștia au fost însoțiți de 18 voluntari responsabili cu organizarea activităților taberei și au reușit să răspundă cerințelor tinerilor, să îi încurajeze în alegerea unui stil de viață moral sănătos.

Activități interactive și prietenii de-o viață

Gândită ca un ansamblu de activități recreative și duhovnicești, tabăra a fost pentru unii tineri un punct de plecare în redescoperirea valorilor creștine, corelat cu bucuria de a cultiva prietenii. Pentru majoritatea, tabăra a reprezentat mult-așteptata revedere cu vechii lor amici, cu voluntarii dedicați și cu atelierele care au reușit să fructifice eforturile și creativitatea tinerilor.

Coordonate de voluntari, atelierele au captat atenția participanților. Unii au învățat arta litografiei, alții au participat la atelierele de tip handmade, unde au învățat să împletească cruciulițe, respectiv să modeleze figurine și accesorii. Pentru cei atrași de muzică și literatură au existat ateliere de chitară, de poezie, unde nu numai că s-au emis interpretări ale operelor lirice, însă, de asemenea, s-au descoperit multe talente și înclinații literare.

Atelierul de jonglerii sau cel culinar au fost la mare căutare în rândul tinerilor participanți, care și-au testat abilitățile fizice sau culinare, unii fiind chiar inițiați în arta gătitului. Rezultatele atelierului de teatru au fost public apreciate în cadrul întâlnirilor de seară, după cântecele de chitară, arătând nu doar talentul actoricesc al tinerilor, ci și capacitatea acestora de a transpune experiențe și probleme specifice vârstei în scenete.

Atelierul de toacă a fost de un real succes, atât pentru faptul că tinerii au învățat să bată toaca, cât și pentru interesul acestora de a participa la viitoare concursuri de acest gen. Nu au lipsit activitățile sportive și drumețiile, concretizate într-un atelier de prim ajutor și drumeții, care au presărat tabăra cu doza necesară de relaxare și competitivitate.

Concursurile și jocurile organizate au cultivat spiritul de echipă și capacitatea tinerilor de întrajutorare, fiind un bun context pentru a lega prietenii de o viață. În plus, pentru buna purtare, îndemânare și participare activă la ateliere și discuții, numeroși participanți au fost recompensați la sfârșitul zilei, cu distincții și mici cadouri simbolice, iar la sfârșitul taberei toții participanții au primit diplome care au atestat calitățile și abilitățile prin care s-au făcut remarcați.

Teme de actualitate abordate de tineri

Caracterul creștin al taberei a fost evidențiat în cadrul rugăciunii de dimineață și la vecernie, urmate de cateheze, discuții tematice și sesiuni de întrebări și răspunsuri, în cadrul cărora tinerii și-au manifestat dorința de cunoaștere și și-au clarificat o serie de nelămuriri. Printre temele abordate au fost: rolul tinerilor în societate, importanța rugăciunii și a reconcilierii, familia creștină, singurătatea, prietenia, bunătatea, rolul preotului duhovnic și importanța Tainei Sfintei Spovedanii.

În cadrul dezbaterilor tematice s-a discutat despre viețile sfinților, despre importanța alegerilor corecte de modele în viață. Tinerii au fost încurajați să adreseze întrebări cu referire la aspecte precum: starea sufletelor după moarte, predestinație, familia modernă, tineretul și mass-media etc.

Participanții taberei s-au bucurat de prezența prof. Gabriela Alexandru, formatoare în cadrul Fundației „Arsenie Boca” București, care a abordat teme precum sexualitatea, avortul, relațiile interumane sau dragoste și care a dat curs unor discuții pe aceste teme.

Vizita IPS Mitropolit Andrei în tabără

Tinerii s-au bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a oficiat o slujbă de binecuvântare și a adresat un cuvânt de învățătură participanților. Ierarhul le-a dat tinerilor numeroase recomandări de lectură, adresându-le și o invitație deschisă către aprofundarea cunoașterii prin lectura potrivită. Întâlnirea a fost completată cu un scurt moment artistic, cu scenete de teatru, poezie și cântece la chitară. La finalul taberei, un număr impresionant de tineri au trecut pragul spovedaniei, astfel că, la Sfânta Liturghie aceștia au primit Sfânta Împărtășanie. Concepute ca fundament pentru dezvoltarea spiritului creștin prin prisma jocului, a discuțiilor și a dobândirii de abilități practice, taberele adună tot mai mulți participanți de la an la an. Experiența câștigată aici este mai mult decât o amintire plăcută, fiind o etapă tot mai bine consolidată în dezvoltarea armonioasă a tinerilor. Fie că revin pentru atmosfera deschisă, pentru a-și revedea prietenii de vara trecută, pentru a căuta răspunsuri la întrebări existențiale, pentru a învăța lucruri noi, sau pentru a medita, tinerii sunt deja ancorați într-o comunitate spirituală, ceea ce le conferă liniște sufletească și maturitate în gândire.

Comentarii Facebook


Știri recente