Tabără cu Arhid. Sorin Mihalache în Texas: Concluziile evenimentului

Parohia „Sf. Ioan Casian” și „Sf. Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din San Antonio a desfășurat în perioada 14 – 17 septembrie tabăra „Creștinul în contemporaneitate”. Arhid. lect. dr. Sorin Mihalache le-a fost ghid participanților pe parcursul celor 4 zile.

Arhidiaconul de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași a transmis participanților informații și exerciții spre creșterea duhovnicească și cultivarea virtuților.

Profesorul a reluat unele aspecte de bilanț după întâlnirile de anul trecut, care privesc rolul atenției în viața duhovnicească potrivit autorilor filocalici.

Concluziile evenimentului au fost sintetizate de Pr. paroh Valentin Ilieș.

Atenția și intenția

Prima zi a fost dedicată atenției. Concluziile atelierelor au fost că atenția poate fi îmbunătățită prin căutarea, amenajarea unui loc liniștit pentru rugăciune, lectură și meditație, a desfășura o activitate într-un ritm calm, a practica repriza de pauză de 3 minute.

În a doua zi s-a dezbătut despre cum intenția fiecărui om modifică percepția asupra realității și modul de a acționa. Viața duhovnicească presupune de fapt această permanentă lucrare de guvernare a mișcărilor sufletești și de activitate a simțurilor pentru a păstra mintea netulburată de cele dinafară, care să împovăreze sufletul și să împiedice lucrarea rugăciunii și relația cu semenii și slujirea lor.

Inteligența Spirituală

În a treia zi s-au discutat trei dintre caracteristicile Inteligenței Spirituale, disponibilitatea spre cultivarea stărilor interioare, obișnuința unei priviri metafizice asupra realității înconjurătoare și înclinația spre a conferi semnificații duhovnicești experiențelor vieții.

Compasiunea

Concluziile din cea de a patra zi au fost că Chipul supremei iubiri pline de compasiune ni-l arată Hristos Însuși; experiența compasiunii are un impact semnificativ în dezvoltarea armonioasă și trăind în experiența iubirii milostive a lui Dumnezeu pentru om, s-ar cuveni ca fiecare creștin să arate lumii iubire și milă fără de sfârșit.

Tema conferinței ultimei zile a fost „Compasiunea: Universală și Indispensabilă”. S-a arătat distincția importantă dintre empatie și compasiune, aceasta din urmă conținând, pe lângă simțirea, receptarea stării celeilalte persoane și componenta de într-ajutorare, dorința de a-i veni în ajutor pentru alinarea suferinței. În această privință, compasiunea primește – din punct de vedere neuro-psihologic, ca echivalent lingvistic, cuvântul binecunoscut în spațiul creștinismului ortodox, anume „mila”.

Punctul de plecare l-a reprezentat textul Evangheliei duminicale, pentru a extrage înțelesuri referitoare la compasiune. Cuvintele lui Hristos din textul evanghelic ne arată că expresia vie a compasiunii este posibilă doar în condițiile unei lepădări de sinele egoist, care nu ne permite să îl punem în centrul preocupărilor noastre pe celălalt. Recomandarea de a ne lepăda de noi înșine evidențiază un punct de divergență majoră între spiritualitatea creștină, viața în Hristos, pe de o parte, și viața lumii.

Din acest punct de vedere s-a subliniat că lepădarea de sine vizează „a răbda cu drag, a pierde în favoarea celuilalt, a continua să iubești pe cel care nu îți mulțumește pentru asta, a duce poverile altora. Luarea crucii – indicată de Hristos, ca a doua treaptă a vieții creștine, se dovedește de asemenea, esențială în exprimarea compasiunii.

Compasiunea aduce sănătate

Pe de altă parte, s-a subliniat faptul că experiența compasiunii are un impact semnificativ în dezvoltarea armonioasă, în planul exprimării, al comunicării și al conectivității sociale – dar și în plan fiziologic. Este vorba despre faptul că rezultatele recente din neurofiziologie arată că exersarea compasiunii este cardioprotectoare, are un impact benefic asupra răspunsului imun, reglează răspunsul inflamator, tonifiază nervul vag și prin aceasta reglează activitatea organelor viscerale.

Tabăra de conferințe și ateliere a fost organizată cu binecuvântarea Mitropolitului Nicolae alcelor două Americi.

Arhid. Lect. Dr. Adrian Sorin Mihalache este licenţiat în matematică şi teologie, având cursuri de master în psihologie, filosofie, teologie şi fizică teoretică.

Foto credit: Mitropolia celor două Americi

Comentarii Facebook


Știri recente