Sute de pelerini la Hramul Mănăstirii Chrysopigi din Chania, Creta

Biserica Ortodoxă a sărbătorit vineri, 06 mai 2016, Izvorul Tămăduirii. La această sărbătoare Mănăstirea Chrysopigi din Chania, al doilea oraș ca mărime din Creta, şi-a sărbătorit hramul. La eveniment au participat numeroşi pelerini, după cum ne-a precizat Vasilică Onofrei.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de un sobor de preoţi şi condus de arhiereul locului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop de Creta, și Înaltpreasfințitul Părinte Damaschin Mitropolit de Kydonia și Apokoronas. În ajunul hramului, joi, 05 mai 2016, a fost săvârşită Slujba Vecerniei cu Litie.

Mănăstirea Chrysopigi a fost construită la mijlocul secolului al XVI-lea de către John Servieta Hanioti, doctor în medicină și filozofie, persoană importantă a timpului său, cu mare influență asupra societății din Chania. De-a lungul secolelor, Mănăstirea Chrysopigi din Chania a cunoscut perioade de înflorire și declin. A suferit multe invazii și atacuri din partea turcilor și germanilor care au ocupat Creta.

Alături de viața liturgică zilnică, astăzi, maicile se ocupă cu iconografia, pictura în frescă, sculptura în piatră, hagiografia, restaurarea cărților vechi și a icoanelor, legătoria și broderia bisericească, apicultura, fabricarea lumânărilor, tămâiei și a săpunului natural.  O altă activitate importantă a mănăstirii este publicarea de cărți. Cărțile care conțin cuvintele Sfântului Porfirie din Kavsokalyvia au fost traduse în mai mult de douăzeci de limbi.

De asemenea, mănăstirea a devenit larg cunoscută pentru acțiunile sale ecologice și de mediu. Maicile cultivă terenurile mănăstirii, folosind metode de agricultură ecologică. Produsele ecologice obținute în mănăstire oferă hrană pentru comunitate, dar pot fi achiziționate și de vizitatori. Uleiul de măsline bio este unul dintre produsele cele mai apreciate.

Comentarii Facebook


Știri recente