Studiu Arhiepiscopia Iașilor: Cât timp alocă tinerii social-media, sportului, educației și lecturii

Un studiu realizat de Arhiepiscopia Iașilor printre participanții Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Moldova (ITOM) din 23 – 25 august 2019 a dezvăluit timpul alocat de tineri pentru social-media și întâlnirile cu prietenii, sport, educație și lectură.

Întâlnirea a reunit peste 1600 de tineri din județele Iași, Neamț, Botoșani, Bacău, Suceava. De asemenea, au fost prezenți, într-un procent de 10%, tineri din Republica Moldova și Ucraina.

Tema evenimentului, „Tânărul în Cetate”, a reprezentat o oportunitate pentru analiza socio-comportamentală a tinerilor de astăzi.

La acest proiect au participat 1.101 tineri care au răspuns prin intermediul unui formular la întrebările adresate.

Principala întrebare a fost: „Gândindu-ne la timpul tău liber, te rugăm să apreciezi câte ore din zi aloci pentru fiecare dintre următoarele activități”. Cele mai probabile activități au fost incluse în lista cu 14 variante de răspuns.

Conform studiului, peste 4 ore pe zi sunt alocate întâlnirilor cu prietenii și  comunicațiilor din categoria social media. Cele două categorii însumează 40 de procente.

Alte statistici:

  • 48,2% dintre tineri nu mai privesc deloc la tv. Deşi aparent un rezultat îmbucurător, există un substitut: telefonul mobil.
  • Aproximativ 40% dintre tineri navighează pe internet mai puțin de o oră sau deloc.
  • Peste 43% dintre cei chestionaţi declară că nu acordă deloc timp activităților fizice organizate în cluburi sportive. 22 de procente nu practică nici măcar sport ocazional.
  • 29,2% alocă între 3 și 4 ore lucrului pentru acasă, iar 28,3% câte 2 ore. 13,5% tineri alocă mai puțin de o oră pregătirii școlare (9,6%) sau chiar deloc (3,9%).
  • 25% dintre tineri acordă o oră timp pentru citit; 27%mai puțin de o oră; 25% dintre intervievați nu acordă timp deloc.
  • Cartea religioasă: 21% acordă în general o oră din zi, 40% mai puțin de o oră, iar 23% nu practică deloc genul acesta de lectură. Varianta de răspuns nu a făcut trimitere la lectura creștin-ortodoxă în mod exclusiv, ci la cea religioasă în general.

Studiul poate fi parcurs integral aici.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente