Stavrofora Irina Pântescu, prima stareță a Voronețului, s-a mutat la Domnul

Maica Stavroforă Irina Pântescu de la Mănăstirea Voroneț s-a mutat la Domnul luni dimineață, în jurul orei 09:30. A fost prima stareță de după reluarea vieții monahale la Mănăstirea Voroneț.

A devenit stareță în data de 1 aprilie 1991, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și cu aprobarea Sfântului Sinod.

În cei 30 de ani de stăreție, maica Irina Pântescu a închegat obștea mănăstirii și a restaurat și consolidat biserica, astăzi monument înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

„Îi datorăm formarea noastră, creșterea noastră duhovnicească. Ne‑a învățat că toate se încep cu rugăciune și cu blagoslovenie și că și prin necazuri se trece tot cu rugăciune. Dumneaei s‑a rugat foarte, foarte mult toată viața. I‑a plăcut să citească la Psaltire în mod special, iar în ultimii ani, nopțile și le petrecea mai mult în rugăciune”, a spus Stavrofora Dr. Gabriela Platon, actuala stareță a Mănăstirii Voroneț.

În decembrie 2021, Stavrofora Irina Pântescu a oferit un scurt interviu pentru Basilica.ro, referitor la donația făcută de obștea mănăstirii pentru mozaicul Catedralei Naționale. Ea a spus despre Catedrala Mântuirii Neamului:

„Dacă cineva se mândrește cu ceea ce are el, atunci este mândrie și e păcat. Dar, când e vorba de demnitate, atunci nu mai este mândrie. Catedrala Mântuirii Neamului nu este decât un act de demnitate al poporului nostru românesc. Prin aceasta se arată că suntem vrednici urmași ai vrednicilor noștri înaintași, care au știut, prin vitregii atât de grele, să ne păstreze libertatea și neatârnarea neamului – inclusiv prin numeroasele ctitorii pe care ni le-au lăsat. Astfel, și noi, românii de astăzi, lăsăm urmașilor noștri o ctitorie vrednică, demnă de înaintașii noștri.”

Stavrofora Irina Pântescu s‑a născut la 28 septembrie 1932, la Goruni-Tomești, în județul Iași. A plecat în veșnicie la vârsta de 89 de ani, după 70 de ani petrecuți în mănăstire – mai întâi la Moldovița, apoi la Voroneț.

Sfântul Daniil Sihastrul, sfetnicul duhovnicesc al Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare, a sihăstrit la Voroneț, unde a creat o vatră isihastă la fel de importantă ca cea de la Putna. În 1488, sfântul domnitor a zidit la Voroneț biserica de actuală, iar cuviosul a devenit egumen.

Fost așezământ de călugări, Voronețul a fost reînființat ca mănăstire de maici după o perioadă de pustiire de 206 ani.

Foto credit: Mănăstirea Voroneț

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente