Catedrala Națională: Mănăstirea Voroneț a sprijinit realizarea mozaicului cu Sf. Daniil Sihastrul

Mănăstirea Voroneț a sprijinit financiar realizarea icoanei în mozaic a Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul de la Catedrala Națională. Maicile au donat inclusiv din veniturile proprii pentru mozaicul catedralei, pe care proinstareța a numit-o „un act de demnitate al poporului român” și „o ctitorie vrednică de înaintașii noștri”.

Pentru că anul acesta a fost un an greu, cu șantier la mănăstire și fără venituri suplimentare consistente, maicile au pus deoparte bani din salariile lor pentru a contribui la realizarea icoanei sfântului de la Catedrală. Ele au contribuit din fonduri proprii cu aproape jumătate din suma necesară, restul fiind acoperit din fondurile mănăstirii.

Stavrofora Irina Pîntescu, Proinstareța mănăstirii, spune că obștea nu a făcut decât să pună în aplicare o sugestie a Părintelui Arhimandrit Melchisedec Velnic, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei.

„În felul acesta ne-am gândit să facem ca sfântul nostru ocrotitor, al cărui mormânt este aici, să fie și printre ocrotitorii Catedralei Mântuirii Neamului”, a spus Stavrofora Irina Pîntescu. „El este nu numai ocrotitorul Voronețului și al Bucovinei, ci, împreună cu ceilalți sfinți români, este ocrotitor al tuturor plaiurilor noastre românești frumoase și binecuvântate.”

Stavrofora Irina Pîntescu, Proinstareța Mănăstirii Voroneț. Foto: Mănăstirea Voroneț

Despre Catedrală, Proinstareța Mănăstirii Voroneț spune: „Dacă cineva se mândrește cu ceea ce are el, atunci este mândrie și e păcat. Dar, când e vorba de demnitate, atunci nu mai este mândrie”.

„Catedrala Mântuirii Neamului nu este decât un act de demnitate al poporului nostru românesc. Prin aceasta se arată că suntem vrednici urmași ai vrednicilor noștri înaintași, care au știut, prin vitregii atât de grele, să ne păstreze libertatea și neatârnarea neamului – inclusiv prin numeroasele ctitorii pe care ni le-au lăsat.”

„Astfel, și noi, românii de astăzi, lăsăm urmașilor noștri o ctitorie vrednică, demnă de înaintașii noștri”, a mai spus Stavrofora Irina Pîntescu.

Mozaicul este deja realizat pe verso-ul iconostasului. „Deci va fi de veghe tot timpul cu slujitorii din Sfântul Altar la Sfânta Liturghie”, a precizat Stavrofora Dr. Gabriela Platon, Stareța Mănăstirii Voroneț.

Stavrofora Dr. Gabriela Platon, Stareța Mănăstirii Voroneț, alături de Stavrofora Irina Pîntescu, Proinstareța așezământului. Foto: Mănăstirea Voroneț

Sfântul Daniil Sihastrul, sfetnicul duhovnicesc al Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare, a sihăstrit la Voroneț, unde a creat o vatră isihastă la fel de importantă ca cea de la Putna. În 1488, domnitorul a zidit la Voroneț biserica de actuală, monument UNESCO, iar cuviosul a devenit egumen.

La începutul secolului al XVII-lea, evlavia arătată de credincioşi Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul i-a îndemnat pe călugării de la Mănăstirea Voroneţ să scoată din mormânt moaştele sale făcătoare de minuni şi să le aşeze în biserică, unde Sfântul Ierarh Dosoftei le-a sărutat.

În 1749, Egumenul Ghedeon al Mănăstirii Voroneţ a dat Mănăstirii Putna o părticică din moaștele Sfântului Daniil ferecată în argint. Sfântul a fost așezat din nou în mormânt după ocuparea Bucovinei de către austrieci.

Mozaicul a fost deja realizat pe partea dinspre altar a catapetesmei de la Catedrala Națională. Foto: Daniel Codrescu

Fotomontaj: Daniel Codrescu (CMN – stânga); Filip Danilevici via OrthPhoto (Voroneț – dreapta)

Comentarii Facebook


Știri recente