Spectacol caritabil pentru salvarea bisericii monument istoric din Săliștea Veche

,,Satul de odinioară” este numele spectacolului folcloric organizat joi la Cluj-Napoca pentru salvarea bisericii monument istoric din Săliștea Veche, aflată într-un stadiu avansat de degradare.

Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, de la ora 19:00, în sala de spectacole „Dumitru Fărcaș”, unde ceterași, rapsozi, cântăreți și jucăuși, alături de ansambluri folclorice și grupuri tradiționale, au prezentat cântece, jocuri și tradiții din satul românesc.

Spectacolul a debutat cu un film în care a fost prezentată povestea bisericii din Săliștea Veche, prin intermediul căruia cei prezenți au putut constata starea avansată de degradare a lăcașului, monument istoric.

Prezent la eveniment, Mitropolitul Andrei al Clujului a vorbit despre satul românesc și despre importanța salvării bisericii de lemn. Totodată, i-a felicitat pe toți cei implicați.

Spectacolul a fost organizat de Protopopiatul Ortodox Român Cluj I în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, informează Mitropolia Clujului.

Biserica

Biserica de lemn „Sfântul Apostol Pavel”, monument istoric de secolul XVIII, aflată în satul Săliștea Veche, comuna Chinteni, județul Cluj, a fost cumpărată în anul 1911 pe cheltuiala familiei Pavel Lupaș și cu ajutorul credincioșilor din localitate, după cum reiese din inscripția de pe iconostas.

Biserica are formă de navă și a fost așezată pe temelie de piatră. În 1956 a fost înlocuit acoperișul, iar în 1966 s-a intervenit asupra turnului, în interior.

Ultima intervenție asupra bisericii s-a făcut în 1997, când zone ale acoperișului au fost acoperite cu tablă. În același an s-a efectuat un control, iar lăcașul de cult a fost clasat monument istoric de arhitectură 13 B 505.

În prezent, biserica de lemn se află în stare avansată de degradare, iar o mare parte a foilor de tablă montate în 1997 au fost dizlocate de vânt.

De asemenea, structura s-a deformat și prezintă o înclinare vizibilă.

Toți cei care doresc să sprijine în continuare acțiunea de salvare a bisericii din Săliștea Veche o pot face prin donații în contul deschis la Banca Transilvania: RO39BTRLRONCRT0372674701.

Pentru a fi restaurată, biserica din Săliștea Veche are nevoie de reparații în valoare de aproximativ 200.000 lei.

Comentarii Facebook


Știri recente