Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din Iași a găzduit marți susținerea și apărărarea în ședință publică a tezei de doctorat „Resurse ale oratoriei clasice în discursul pastoral”, elaborată de jurnalistul Tudorel-Constantin Rusu.
Teza a fost realizată sub coordonarea profesorului universitar doctor Constantin Sălăvăstru.
În demersul său, autorul a analizat „prin metoda criticismului retoric neo-aristotelic” 58 de discursuri pastorale ale Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Teologul și Ioan Gură de Aur și un număr de 29 de discursuri pastorale actuale rostite de ierarhi și clerici predicatori relevanți în catedralele de pe cuprinsul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
„Având în vedere tradiția criticismului neo-aristotelic de a-și concentra atenția asupra oratoriei produse de personalități care influențează în mod substanțial temele publice, cât și efectul asupra auditoriului, selecția discursurilor pastorale contemporane s-a bazat pe două criterii: autoritatea deontică și/sau epistemică a oratorului și locul declamării discursului”, a explicat Tudorel Rusu.
„Prin urmare, majoritatea discursurilor pastorale din cea de-a doua categorie aparțin clericilor ortodocși din treapta episcopilor sau arhiereilor – cea mai înaltă autoritatea sacramentală și bisericească dintr-o eparhie –, considerați a fi garanții păstrării nealterate a învățăturii de credință, iar o parte dintre discursuri aparține clericilor recunoscuți de auditoriu ca personalități culturale și predicatori renumiți”.
Toate discursurile pastorale din a doua categorie au fost rostite între anii 1991-2020. Printre textele analizate se numără și predici ale Patriarhului Daniel, rostite în perioada în care slujea ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
În analiză se regăsesc discursuri pastorale la hirotonie sau înscăunare, discursuri și pastorale pascale, panegirice (și pareneze) pastorale, discursuri pastorale de criză, ș.a.
La final, după citirea referatelor, sesiunea de întrebări și deliberare, comisia i-a acordat candidatului titlul de doctor în Științele comunicării.
Pr. Necula a făcut parte din comisie
Evenimentul academic s-a bucurat de prezenţa unui public numeros format din cadrele didactice universitare de specialitate, preoţi, monahi, jurnalişti, doctoranzi şi studenţi. Printre invitați s-a numărat și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Comisia de doctorat a avut următoarea componenţă: preşedinte – conf. univ. dr. Alexandru Grădinaru, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) – Iaşi, conducător ştiinţific – prof. univ. dr. Constantin Sălăvăstru, UAIC – Iaşi, referenţi – prof. univ. dr. Rodica Zafiu, Universitatea din Bucureşti, prof. univ. dr. pr. Constantin Necula, Universitatea „Lucian Blaga” – Sibiu și prof. univ. dr. habil. Felicia Dumas, UAIC – Iaşi.
Tudorel Rusu
Tudorel-Constantin Rusu și-a început cercetarea doctorală în 2016, în prezent fiind și Asistent universitar la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Departamentul de Ştiinţe ale comunicării şi Relaţii publice.
Jurnalistul și fotojurnalistul Tudorel Rusu, redactor de știri la Ziarul Lumina și Portalul Doxologia, este licențiat în Teologie Ortodoxă și în Jurnalism, ambele facultăți absolvite în cadrul UAIC Iași. Programul de Masterat l-a urmat în specializarea Relații Publice și Publicitate din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice.
Foto credit: Doxologia / Emanuel Vărvăruc