Specialiști în filosofie și teologie în dialog la București: Un demers necesar pentru sănătatea mediului academic

Specialiști în filosofie și teologie participă joi și vineri la conferința națională „Filosofie și Filocalie” desfășurată la Facultatea de Teologie din București.

În deschidere, preotul lector Cosmin Pricop, decanul Facultății de Teologie din Capitală, a subliniat necesitatea unor astfel de întâlniri pentru mediul academic.

„Sperăm să avem împreună interesul și disponibilitatea de a organiza și alte ediții viitoare ale acestei conferințe, nu pentru a bifa la nivelul raportărilor circumscrise managementului și birocrației academice, adesea extrem de aride, ci pentru a ne bucura de discuții și prezentări colegiale, dar și substanțiale care ne formează și în egală măsură ne fac bine tuturor”.

Dialog

La evenimentul inaugural au participat Academicianul Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, cadre didactice de la facultățile de Teologie și Filosofie din Capitală și studenți.

„Parteneriatul dintre cele două facultăți sugerează dorința de deschidere către dialogul onest cu celelalte domenii de studiu și cercetare academică. Nu ne dorim un dialog de tip bastion în care fiecare din domeniile implicate să își exprime sau să își apere opiniile și convingerile fără a avea interesul opiniei critice la propriile afirmații, disponibilitatea ascultării celorlalți sau capacitatea lărgirii propriilor perspective”, a subliniat pr. Cosmin Pricop.

„Momente ca cel de astăzi și de mâine ar fi de dorit să constituie prilejuri prin care teologia ortodoxă să depășească o anumită închistare care adesea se poate transforma într‑un soi de autoizolare în peisajul discursului academic și științific”.

„Ca parte integrantă a învățământului universitar, teologia trebuie să își reactualizeze vocația dialogului argumentat și fundamentat științific, fără a se speria de posibilitatea că un asemenea exercițiu va avea efectul nedorit al diluării sentimentului religios sau a credinței”, a afirmat părintele decan.

„Doresc să aduc în discuție și necesitatea organizării unor astfel de întâlniri pentru sănătatea mediului academic, iar nu având asupra noastră presiunea rezultatelor. Avem nevoie constant de astfel de evenimente”, a conchis pr. Cosmin Pricop.

În continuare, a avut loc prima sesiune de comunicări, moderată de pr. conf. Marian Vild.  Programul conferinței va continua vineri și se va încheia cu o masă rotundă în care vor fi prezentate concluziile.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru


Știri recente