Solidaritate pentru comunitatea din Băluşeşti

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Parohia Băluşeşti – Dochia, Protopopiatul Piatra Neamţ, judeţul Neamţ, a fost distrusă de un incendiu. Evenimentul nefericit a avut loc în seara zilei de 23 februarie 2015, la scurt timp după oficierea Canonului Sfântului Andrei Criteanul, informează „Ziarul Lumina”.

Comunitatea enoriaşilor din Parohia Băluşeşti din comuna Dochia, judeţul Neamţ, a rămas fără biserică, după ce aceasta a fost cuprinsă de flăcări. Din primele cercetări, a rezultat că focul a izbucnit de la coşul centralei termice, după terminarea slujbei Canonului Sfântului Andrei Criteanul.

„Întrucât era întuneric, focul a fost observat mai târziu de preotul paroh Andrei Todiraşcu, care a anunţat pompierii. Deoarece biserica era din lemn, incendiul s-a propagat foarte repede, mai ales că vântul a bătut foarte tare. Locaşul de închinăciune a fost distrus în proporţie de 90%, astfel că totul trebuie curăţat. S-a reuşit recuperarea câtorva obiecte bisericeşti, după ce enoriaşii din parohie s-au mobilizat. Durerea şi necazul prin care au trecut este foarte mare“, a relatat pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, care a stat alături de comunitatea greu încercată până la miezul nopţii. Astăzi, de la ora 15:00, un sobor de preoţi va înălţa rugăciuni la Băluşeşti, pentru ca oamenii, împreună cu preotul paroh, să fie încurajaţi. „Părinţii din Protopopiatul Piatra Neamţ au fost anunţaţi de acest eveniment nefericit, astfel că după sărbătoarea Bunei Vestiri să ne mobilizăm pentru ca lucrările la noua biserică să fie demarate. Un ajutor deosebit va veni şi din partea Centrului eparhial Iaşi, dar şi din partea Protopopiatului Piatra Neamţ. Satul Băluşeşti din comuna Dochia, este situat în partea centrală a judeţului, la o depărtare de 18 km spre răsărit de oraşul Piatra Neamţ, în vecinătatea satului Itrineşti, la o depărtare de circa trei kilometri spre apus şi tot la trei km miazăzi de satul Dochia, reşedinţa comunală.

Comentarii Facebook


Știri recente