Slujiri arhiereşti la trei mănăstiri mehedinţene

La sfârșitul acestei săptămâni, cea dintâi a Sfântului și Marelui Post, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a efectuat vizite pastorale la trei așezăminte monahale mehedințene. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în bisericile mănăstirești.

Vineri, 27 februarie, chiriarhul a întreprins o vizită pastorală la Mănăstirea Mraconia de pe clisura Dunării. Preasfinţitul Părinte a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, şi a binecuvântat obştea aşezământului monahal.

Sâmbătă, 28 februarie, Preasfinţia Sa s-a aflat în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Orșova.

În prima duminică a Postului Mare, pe 1 martie, credincioşii mehedințeni au mers în pelerinaj la Mănăstirea Topolnița, ctitorită de Sf. Nicodim de la Tismana. Sute de închinători au luat parte la Sfînta Liturghie şi s-au rugat alături de ierarhul locului pentru sănătate sufletească şi trupească.

După citirea Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, ierarhul le-a citit celor prezenți rugăciuni de dezlegare, de sănătate și de îndepărtare a duhurilor necurate.

La finalul Sfintei Liturghii s-a mai săvârşit o slujbă de pomenire pentru ctitorii mănăstirii, slujba Aghiasmei celei mici, molitfele Sfântului Trifon şi binecuvântarea seminţelor ce urmează a fi semănate de credincioşi la început de primăvară.

Această rânduială a fost aşezată după al Doilea Război Mondial de către vrednicul de pomenire ieromonahul Graţian Rădac, stareţul mănăstirii Topolniţa în perioada 1943-1990. La 1 martie s-au împlinit 25 de ani de la mutarea sa la Domnul.

Mănăstirea Topolniţa este o mănăstire de călugări, cu hramul ,,Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Este situată în comuna Izvorul Bârzii judeţul Mehedinţi, la 25 km de Drobeta Turnu Severin.

Prima biserică a mănăstirii a fost zidită, după cum spune tradiţia, de Sfântul Nicodim cel Sfinţit de la Tismana. Începând cu 21 mai 1993 sfintele slujbe se săvârşesc şi la bisericuţa de lemn ce poartă hramul ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.

Comentarii Facebook


Știri recente