Slujiri arhierești la Cluj-Napoca

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei Filea de Jos, Protopopiatul Cluj I. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și a ținut un cuvânt de învățătură despre ajutorarea aproapelui. Mitropolitul a fost însoțit de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte consilierul pe probleme de misiune și protocol al Arhiepiscopiei Clujului, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Cluj I, pr. Ioan Jeler, și alți preoți din parohiile învecinate, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

După Liturghie, IPS Andrei a sfințit o troiță din lemn, ridicată în apropierea bisericii, realizată în memoria părinților Arsenie Papacioc, Adrian Făgețeanu, Vasile Kelemen, Corneliu Teotelecan și Vasile Tomasciuc, și a oficiat o slujbă de Parastas pentru preoții care au slujit în Parohia Filea de Jos. Părinții Arsenie Papacioc și Adrian Făgețeanu au slujit aici imediat după ieșirea din închisoare, primul între 1965 și 1967, iar al doilea între 1967 și 1969. La final, IPS Andrei l-a ridicat pe pr. Ciprian Măluțan la rangul de sachelar și a oferit diplome de aleasă cinstire celor care s-au implicat în ridicarea troiței și înfrumusețarea bisericii.

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan” din Cluj-Napoca.

În predică, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să se implice în viața bisericii, pentru luminarea și întărirea sufletelor pe calea care duce la ieslea în care Mântuitorul Se naște în Betleem, și pentru ca inimile să fie în stare să primească bucuria întâlnirii cu Dumnezeu. La final, pr. Călin Popovici i-a mulțumit ierarhului, în numele credincioșilor, pentru purtarea sa de grijă. Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan” a fost înființată prin decizia vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu în 2004, iar în următorii ani, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 s-a ridicat o biserică din lemn. În 2010 au început lucrările de construcție la noua biserică din zid.

Comentarii Facebook


Știri recente