Slujiri arhierești în Transilvania

În Duminica a XXVI-a după Rusalii, a Bogatului căruia i-a rodit țarina, de praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, se va sărbători hramul Parohiei Lazaret II din Sibiu, unde este paroh pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc. La sărbătoare se va afla Preasfințitul Andrei Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, alături de alți preoți și numeroși invitați, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peri din Ucraina. IPS Laurențiu se află într-o vizită frățească în Ucraina, unde participă la hramul Mănăstirii ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Peri. Vizita are loc la invitația Înalt Preasfințitului Mark, Arhiepiscopul Hustului și Vinogradului, și a arhimandritului Serafim Stratonic, starețul mănăstirii.

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, se va afla duminică, 21 noiembrie, la Parohia Iernut din Protopopiatul Reghin, unde va sluji Sfânta Liturghie și va hirotoni un preot și un diacon.

Înaltpreasfințitul Ioan, Arhiepiscop al Episcopiei Covasnei și Harghitei, va oficia Sfânta Liturghie în Parohia Borsec din Protopopiatul Toplița.

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiepiscop-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, va resfinți biserica monument istoric din Parohia Remetea Chioarului, din Protopopiatul Chioar, unde va sluji Sfânta Liturghie.

Hram la Biserica ‘Intrarea în Biserică a Maicii Domnului’ din Sibiu

Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, va oficia Sfânta Liturghie la Biserica ‘Intrarea în Biserică a Maicii Domnului’ unde este paroh pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc, cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu.

Biserica nouă a parohiei s-a ridicat, începând din anul 2000, iar slujbele religioase se oficiază de la Crăciunul din 2004. Lăcașul de cult a fost sfințit în 16 noiembrie 2008. Biserica nouă a păstrat hramul bisericii mai vechi a parohiei, fiind și acum singurul lăcaș de cult din Sibiu care se află sub ocrotirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Aici se află o raclă cu moaștele Sfintelor Chiriachi și Parascheva, ale Sfântului Haralambie, Gherasim de la Iordan și ale celor 10 mucenici din Creta. La Biserica ‘Intrarea în Biserică a Maicii Domnului’ se oficiază Sfânta Liturghie în fiecare zi. Dimineața se oficiază un Acatist, slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie, iar după-amiază se oficiază Vecernia și Pavecernița. În fiecare miercuri are loc slujba Sfântului Maslu.

Binecuvântare de lucrări în Oradea

În Duminica a douăzeci și șasea după Rusalii, 21 noiembrie, de prăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, se va afla în vizită pastorală în mijlocul preoților și credincioșilor din cadrul Parohiei ‘Izvorul Tămăduirii’ din Oradea.

Cu acest prilej, Preasfinția Sa va oficia slujba de binecuvântare a lucrărilor de înnoire a bisericii cu hramul ‘Izvorul Tămăduirii’ și va săvârși Sfânta Liturghie arhierească, în sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, tânărul teolog Radu Petru Crișan va fi hirotonit întru diacon, pe seama bisericii cu hramul ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Parohia Oșand, Protopopiatul Tinca. De asemenea, chiriarhul Oradiei va înmâna diplome de apreciere pentru Consiliul și Comitetul Parohial, precum și pentru credincioșii care și-au adus obolul la înnoirea bisericii.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, PS Sofronie va inaugura Institutul Misionar ‘Sfinții Doctori Anarghiri’, de pe lângă biserica ‘Izvorul Tămăduirii’, care a luat ființă în toamna acestui an, la inițiativa și cu binecuvântarea ierarhului Oradiei.

Biserica ‘Izvorul Tămăduirii’ din Oradea a fost construită între anii 1934 și 1937, în incinta Spitalului Central din municipiu, fiind cel dintâi lăcaș de cult ridicat în Oradea după Catedrala cu Lună (1784-1790) și după restatornicirea Episcopiei Oradiei, în 1920. În perioada 1990-2010, prin purtarea de grijă a părintelui paroh Dorel Octavian Rusu, protopopul Oradiei, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului și Comitetului Parohial, dar mai ales prin hărnicia și dărnicia bunilor credincioși, biserica a fost reparată și renovată, realizându-se numeroase lucrări în interior și exterior.

Liturghie arhierească în Parohia Brâglez

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, va săvârși Sfânta Liturghie în Parohia Brâglez, Protopopiatul Jibou. În fiecare an, în prima săptămână, la începutul Postului Nașterii și Învierii Domnului, sunt organizate seri duhovnicești pentru folosul sufletesc al credincioșilor din parohie. Aceste seri duhovnicești își au începutul în urmă cu doi ani de la numirea de către Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, în parohie, a părintelui Alin-Aurel Butaș. La aceste seri participă câte doi preoți invitați de părintele paroh, săvârșindu-se în sobor Sfânta Taină a Maslului, urmat de un cuvânt de învățătură, rostit de unul dintre preoții invitați. Seara duhovnicească se încheie cu un program artistico-religios susținut de copiii din parohiile preoților invitați. Anul acesta, serile duhovnicești au fost deschise de pr. Dan Dregan, protopopul Jiboului, și vor fi încheiate, ca o încoronare, de Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, prin săvârșirea Sfintei Liturghii, duminică, 21 noiembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente