Slujire interortodoxă în Ungaria: A fost aşezată piatra de temelie pentru o biserică rusă

Administratorul Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria (Biserica Rusiei) a slujit împreună cu Episcopul Ortodox Român al Ungariei la Hévíz în a treia zi de Crăciun. Cei doi ierarhi, Înaltpreasfinţitul Părinte Marc şi Preasfinţitul Părinte Siluan, au sfinţit piatra de temelie pentru un nou locaş de cult care va fi construit în apropiere de lacul Balaton.

Slujba a avut loc la ora 12:00, pe un spațiu verde din apropiere de Strada Ady Endre, nr. 15, din localitatea maghiară, în prezența câtorva zeci de credincioși ortodocși ruși și maghiari și a oficialităţilor locale.

În localitate funcționează de aprox. 7 ani o parohie ortodoxă rusă aflată sub purtarea de grijă a părintelui Nicolae Kim, care slujește și la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Budapesta.

Biserica parohială va fi construită spre folosul duhovnicesc al credincioșilor ortodocși maghiari și ruși din Hévíz, precum și al turiștilor care vor trece prin această localitate cu ape termale. Va avea 20 metri lungime, 16 metri lățime și 26 metri înălțime.

Slujba de sfințire a fost urmată de o agapă frățească.

Evenimentele din Hévíz „au exprimat dorința firească de comuniune frățească a jurisdicțiilor ortodoxe din Ungaria”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Siluan.

Viitorul lăcaş de cult va avea hramul Izvorul Tămăduirii. Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei.

În prezent, în Ungaria funcționează cinci jurisdicții: Exarhatul pentru Ungaria și Austria al Patriarhiei Ecumenice, Eparhia Ortodoxă Română din Ungaria, Eparhia Ortodoxă Sârbă din Ungaria, Eparhia Ortodoxă Maghiară din Ungaria și Eparhia Ortodoxă Bulgară din Ungaria.

„Până acum, și în special la inițiativa Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, au avut loc mai multe slujiri comune, între reprezentanți și slujitori ai acestor Eparhii, ca de pildă cele din Duminica Ortodoxiei, care s-au ținut fie la Capela Românească din Budapesta, fie la Biserica Ortodoxă Bulgară din Budapesta, la Catedrala Ortodoxă Maghiară „Adormirea Maicii Domnului” din Piața Petőfi, nr. 2, de pe malul Dunării, din Budapesta, sau în Biserica Ortodoxă Sârbă din Budapesta”, a spus Preasfinţitul Părinte Siluan.

Ierarhul român a liturghisit în a treia zi de la Așezământul Monahal Românesc „Sfântul Ioan Botezătorul, de la Budapesta.

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei.

Comentarii Facebook


Știri recente