Slujire arhierească la Mănăstirea Robaia

Întâistătătorul Eparhiei Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, a oficiat duminică, 15 iulie 2012, Sfânta Liturghie la mănăstirea Robaia, aflată în comuna Mușătești din județul Argeș, la o distanță de 25 de kilometri nord-est de municipiul Curtea de Arges.

Sfânta slujbă a fost săvârșită, după cum ne informează eparhiaargesului.ro, în paraclisul de vară al acestei obști monahale în prezența personalului monahal și a credincioșilor veniți din localitățile apropiate.

Mănăstirea Robaia este locaș al sfinților români, fiind locul locul de refugiu al Sfântului Cuvios Mărturisitor Sofronie de la Cioara, care a trăit între anii 1764 si 1766, fiind pilduitor luptător pentru apararea credintei ortodoxe în Transilvania, prăznuit pe 21 octombrie. Este o vatră de sihăstrie atestată documentar încă din secolul al XIV-lea. Pe locul unei biserici de lemn ctitorite de catre banul Armega, în secolul al XVI-lea, s-a înălțat, prin osardia lui Sava din Furculești și a soției sale, Livera, înainte de anul 1644, o biserică de zid, în jurul careia s-a înjghebat așezământul monahal. Închinată Sfântului mare mucenic Gheorghe, a dăinuit peste veacuri, prin grija episcopului cărturar Iosif I al Argesului cât și a stareților obștii și a arhiereului Nichita Duma, care au consolidat-o, i-au adăugat pridvorul în anul 1857 și au înzestrat-o cu: chilii, clopotniță – în 1857 – și stăreție – în 1935. Așezămantul monahal de la Robaia a renăscut, prin grija arhiepiscopului ctitor Calinic Argeșeanul, îmbogățindu-se, în ultimii ani, cu: un corp de chilii pentru personalul monahal, cu noua stăreție, cu podoaba înnoită a picturii murale din biserică și cu mobilier de cult dăltuit în lemn.

În prezent obștea monahală de la Robaia este formată din 34 de călugărițe conduse de maica stareță Petronia Dobrescu.

Comentarii Facebook


Știri recente