Slujire arhierească la Catedrala mitropolitană din Sibiu

Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost arhiplină la praznicul Întâmpinării Domnului din acest an, când Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Credincioșii prezenți în număr mare au avut posibilitatea să se împărtășească din învățăturile duhovnicești aduse de marele praznic din 2 februarie, dar și din cele desprinse din Evanghelia citită în Duminica femeii cananeence. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane. Un număr însemnat de credincioși s-au împărtășit la final cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. În soborul de preoți au făcut parte slujitorii Catedralei mitropolitane, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, între care și venerabilii magiștri pr. acad. prof. univ. dr. Mircea Păcurariu și pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan.

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre praznicul Întâmpinării Domnului și despre înțelesurile sale duhovnicești. „Mărturia pe care a dus-o Dreptul Simeon la templu este o confirmare a realității credinței noastre. Îl putem considera pe Dreptul Simeon ca unul dintre care a confirmat nașterea și divinitatea Pruncului Iisus. Această confirmare s-a întărit în râul Iordan, apoi prin mărturia adusă atâția oameni tămăduiți și în cele din urmă, prin mărturia Sfântului Apostol Petru, făcută în numele tuturor Apostolilor. Toate au fost rânduite ca noi să fim întăriți în credință. Dumnezeu a rânduit ca Fiul Său, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, să fie ținut în brațe de un pământean. Mântuitorul Hristos S-a născut din Maica Preacurată, pârga creaturii, chemată special la această lucrare, iar praznicul de astăzi ne învață că Iisus Hristos S-a dăruit dreptului Simeon nu doar ca Prunc, ci și ca Dumnezeu adevărat, pentru ca să-L cunoască și ca să înțeleagă omenirea că El S-a dăruit total omenirii. Noi putem să-L primim nu doar în brațele noastre, ci și în inima noastră, în ființa noastră, prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Său, la Sfânta Liturghie”, a subliniat Părintele Mitropolit.

„O mărturisire vie a credinței”

În continuarea cuvântului de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a explicat credincioșilor învățăturile Evangheliei femeii cananeence, din duminica premergătoare Triodului, o perioadă din timpul anului bisericesc ce ne pregătește duhovnicește pentru praznicul Învierii Domnului. Credința acestei femei care a venit la Mântuitorul pentru a-i cere vindecarea fiicei sale, a spus ierarhul, ne învață că nu putem să ne împărtășim din izvorul vieții decât prin provocarea în sufletele noastre a foamei și a setei după Dumnezeu.

„Avem nevoie de o mărturisire vie a credinței pe care o trăim. Ne simțim fii ai lui Dumnezeu, nevrednici și neputincioși, dar rămânem rămânem stăruitori în smerenia noastră care ne înalță și care ne apropie de Hristos, Mântuitorul. Această smerenie ne apropie de Modelul desăvârșit, de culmea progresului nostru și a înălțării noastre duhovnicești, de culmea demnității noastre. Suntem într-un proces de înaintare, de călătorie împreună cu Hristos. Să încercăm să temeinicim foamea și setea după Dumnezeu cu o credință smerită „, a spus IPS Mitropolit Laurențiu, potrivit mitropolia-ardealului.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente