Slujire Arhierească la Biserica Sf. Dumitru din Drobeta Turnu Severin

Credincioșii parohiei „Sf. Dumitru” din Drobeta Turnu Severin primesc duminică, 15 ianuarie, vizita și binecuvântarea ierarhului lor, după cum informează episcopiaseverinului.ro.

A devenit deja o tradiție ca în câte o duminică sau sărbătoare, Întâistătătorul Episcopiei Severinului și Strehaiei, să săvârșească Sfânta Liturghie în bisericile din diverse părți ale județului și municipiului, în dorința de a fi mai aproape de fiii duhovnicești ai Eparhiei, și de a lua contact direct cu pulsul vieții bisericești mehedințene.

Vizitele pastorale ale Părintelui Episcop au pe lângă finalitatea comuniunii liturgice și euharistice, scopul întăririi în credință și al petrecerii în sânul comunității credincioșilor dreptslăvitori.

Astfel, la trecerea a două duminici după botezul Domnului, în ziua prăznuirii Sf. Cuvios Pavel Tebeul, severinenii sunt invitați la Biserica „Sf. Dumitru” din municipiu, cunoscută sub numele de „Biserica din cimitir”, spre a se ruga împreună cu conducătorul vieții spirituale a cetății de pe malul Dunării, Preasfințitul Părinte Nicodim.

Ceremonia religioasă arhierească va începe în jurul orei 09.00, împreună cu Preasfinția Sa slujind și un ales sobor de preoți și diaconi.

Biserica a fost zidită în anul 1873 de o singură femeie, Joița Chințescu, în memoria unicului fiu, decedat la numai 20 de ani. Biserica fiind lovită de obuze și gloanțe, în luptele ce s-au dat pe 10-11 noiembrie 1916, a fost refăcută de bunul și iubitorul de Dumnezeu, Ghiță Efta Bejan, veteran din războiul din anul 1877, care a reparat toate stricăciunile din interior și exterior, împodobind sfântul locaș cu pictură nouă. Aceste reparații au fost făcute și în memoria pomenirii bravilor eroi, morți cu arma în mână pe câmpia din jurul bisericii și a orașului.

Până în anul 1976 a fost folosită ca și capelă de cimitir de către toate bisericile din oraș, când P.F. Părinte Patriarh Teoctist Arăpașu, pe atunci Mitropolit al Olteniei a transformat-o în biserică parohială pentru a deservi pe credincioșii din noul cartier Crihala al orașului Drobeta Turnu Severin.

Actualmente, de păstorirea credincioșilor se învrednicește părintele paroh Vasile Ghițan.

Comentarii Facebook


Știri recente