Slujire arhierească la biserica Sf. Dumitru din Drobeta Turnu Severin

Pe 25 ianuarie, în ziua prăznuirii Sf. Ierarh Grigorie Teologul, credincioşii severineni s-au adunat în număr mare la biserica „Sf. Dumitru” din Drobeta Turnu Severin spre a se ruga împreună cu conducătorul vieţii spirituale a cetăţii, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

Sfânta Liturghie arhierească a început în jurul orei 09.30, alături de Preasfinţia Sa slujind un ales sobor de preoţi şi diaconi. La strană au cântat membrii grupului psaltic “Sf. Nicodim” de la Catedrala episcopală din municipiu.

Prin osteneala diaconului Iulian Pruiu, specialist în sonorizări, slujba a putut fi ascultată în direct pe calea undelor şi de către credincioşii care din binecuvântate pricini nu au putut să ia parte la rugăciunea obştească. Postul de radio Lumina al Episcopiei Severinului şi Strehaiei a transmis evenimentul liturgic atât pe frecvenţa 90,4 FM cât şi pe internet.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Episcop le-a vorbit credincioşilor despre personalitatea marelui ierarh Grigorie, cel care s-a învrednicit a fi vas ales al lui Dumnezeu şi apărător al Sfintei Treimi. Preasfinţia Sa a evidenţiat caracterul puternic al părintelui capadocian, arătând că acesta este un exemplu de viaţă sfântă, demn de urmat de creştinii zilelor noastre.

În încheierea cuvântului, ierarhul mehedinţean a felicitat cu ocazia onomasticii pe părintele Grigore Tiţa, slujitor al bisericii “Sf. Dumitru”, dăruindu-i o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos.

La final, părintele paroh Vasile Ghiţan a mulţumit chiriarhului locului pentru bucuria slujirii şi comuniunii euharistice, arătând că prezenţa Întâistătătorului eparhiei în mijlocul enoriaşilor pe care îi păstoreşte este întotdeauna un fericit prilej de zidire duhovnicească.

Biserica “Sf. Dumitru” din Drobeta Turnu Severin a fost zidită în anul 1873 de Joiţa Chintescu, în memoria unicului fiu, decedat la numai 20 de ani. Fiind avariată în luptele ce s-au dat pe 10-11 noiembrie 1916, biserica a fost refăcută de Ghiţă Efta Bejan, veteran de război, care a reparat toate stricăciunile din interior şi exterior, împodobind lăcaşul cu pictură nouă. Aceste reparaţii au fost făcute şi în memoria pomenirii bravilor eroi, morţi cu arma în mână pe câmpia din jurul bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente