Slujire arhierească la Biserica din Țebea

În Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci (Luarea Crucii și urmarea lui Hristos), în care s-au pomenit Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș și Sfântul Mare Mucenic Nichita Romanul, credincioșii ardeleni au fost îndemnați să lase deoparte lucrurile trecătoare ale acestei lumi, pentru a căuta și dobândi valorile netrecătoare, veșnice și nepieritoare câștigate prin jertfa pe cruce a Mântuitorului.

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie din Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci, în Biserica din Țebea, unde au loc, an de an, ample manifestări de comemorare a lui Avram Iancu, „Crăișorul munților”. În preajma zilei de trecere la Domnul a lui Avram Iancu, ierarhi, preoți, oficialități, autorități militare și civile, dar și mii de credincioși vin la Țebea pentru a-l omagia pe marele patriot ce se odihnește pe veci în fața bisericii din localitatea hunedoreană, în „panteonul moților”, cum este numit cimitirul de aici.

Pe 10 septembrie, 2013, s-au împlinit 141 de ani de la mutarea la Domnul a marelui luptător pentru idealurile naționale românești. Momentul a fost marcat printr-un amplu marș comemorativ de la Vidra de Sus, județul Alba, locul unde s-a născut Avram Iancu, până la ?ebea, la mormântul său. Aici, din seara zilei de 14 septembrie, s-a făcut de gardă până în zorii dimineții.

Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci a fost ziua în care serbările dedicate lui Avram Iancu au atins apogeul. La Sfânta Liturghie, din soborul de ierarhi au mai făcut parte Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei. De asemenea, câteva zeci de preoți din întreaga țară s-au alăturat ierarhilor în slujirea de la Țebea.

Exemple pentru neamul românesc

După Sfânta Liturghie, a urmat slujba de Parastas pentru Avram Iancu și toți moții înmormântați la Țebea. Între oficialitățile prezente amintim pe președintele României, Traian Băsescu, parlamentari, miniștri, oficialități centrale, județene și locale.

„Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru această ocazie minunată de a-i prețui pe acești eroi ai neamului nostru, de a ne prețui istoria și-n același timp de a lua ca exemple aceste personalități care s-au jertfit pentru neamul nostru”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

La mormântul crăișorului, oficialitățile au adresat mesaje mulțimii de oameni, iar mai apoi a avut loc o amplă ceremonie, în cadrul căreia s-au depus coroane de flori la mormântul crăișorului, din partea oficialităților, a autorităților militare și civile și a reprezentanților altor instituții. Au urmat parade militare, spectacole folclorice și manifestări culturale închinate lui Avram Iancu.

Comentarii Facebook


Știri recente