Slujire arhierească în parohia „Naşterea Maicii Domnului“ – Talpa

Duminică, 22 februarie 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va sluji Sfânta Liturghie în parohia „Naşterea Maicii Domnului“ – Talpa din Protopopiatul Botoşani, informează Ziarul Lumina. Cu oceastă ocazie, Părintele Mitropolit va oficia şi slujba Botezului pentru cel de-al cincilea copil al părintelui paroh Ioan Cazaciuc, prunca Mavra.

Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ din Parohia Talpa a fost construită în anul 1765, din bârne de stejar, în satul Cerchejeni, de către stolnicul Constantin Kogălniceanu şi soţia sa Safta. În anul 1901, terminându-se de construit nouă biserică în Cerchejeni, s-a pus problema menţinerii în stare bună a vechiului monument istoric. Soluţia a fost găsită în 1914, când s-a luat hotărârea demontării ei şi mutarea în satul Talpa. Aici a fost ridicată din nou, folosindu-se şi alt material, lucrarea terminându-se abia în 1924. În anul 1925, locaşul de cult a fost sfinţit. În timp, biserica a fost extinsă, construindu-se un pronaos din chirpici, iar în timpul actualului preot paroh s-a mai construit un pridvor cu clopotniţă deasupra. Printre alte lucrări, s-au mai realizat şi pictarea bisericii, construcţia unei case parohiale şi a unei săli de prăznuire. Ansamblul bisericesc se află în cimitirul parohiei. Multă vreme Parohia Talpa a funcţionat ca filie.

Comentarii Facebook


Știri recente

În imagini: Hirotonie la Mănăstirea Radu Vodă

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din București, sâmbătă, 23 ianuarie 2021. În cadrul slujbei, diaconul Adrian Stolnicu a fost hirotonit preot pe seama…