Slujba Aghesmei Mari

În Ajunul Bobotezei, mâine, 5 ianuarie, precum și în ziua Praznicului Botezului Domnului, în lăcașurile de cult ortodoxe va fi oficiată slujba Aghesmei Mari. În tradiția creștină, prin această slujbă se sfințește toată firea apelor.

„Toată firea apelor primește acest duh sfânt în această zi. Toată apa se sfințește prin intrarea Mântuitorului în apă. De aceea, există credința și în popor că în această zi a Bobotezei toate apele se sfințesc”, a arătat părintele asistent doctor Alexandru Dumitrescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, după cum ne informează TRINITAS TV.

Prin participarea la slujba Aghesmei Mari, credincioșii sunt prezenți, peste timp, la momentul Botezului lui Iisus Hristos în apa Iordanului.

„Este o slujbă de binecuvântare în care se sfințește Agheasma Mare care se folosește atât în viața liturgică Bisericii cât și în viața credincioșilor”, a explicat părintele conferențiar doctor Marian Vâlciu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Târgoviște.

Originea slujbei Aghesmei Mari se află la comunitatea primilor creștini din Ierusalim, iar de aici slujba s-a răspândit la Antiohia, apoi la Constantinopol și în Asia Mica. Rânduiala de astăzi a acestei ierurgii este însă atribuită Sfântului Sofronie, patriarhul Ierusalimului din secolul al VII-lea.

Comentarii Facebook


Știri recente