Profesori de la catedra de Teologie Ortodoxă și Asistență Socială a Universității de Nord din Baia Mare, preoți din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, monahi și monahii, dar și oameni de cultură, au participat astăzi, 1 iulie, la simpozionul național „620 de ani de la prima atestare documentară de viață bisericească organizată în Maramureș”, informează TRINITAS TV.
După oficierea slujbei de Te Deum, întrunirea a avut loc la Palatul Episcopal din Sighetu Marmației, în prezența Preasfințitului Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu – vicar al eparhiei.
„Anul acesta, mai exact în ziua a treisprezecea din lunga august, se împlinesc 620 de ani de când Patriarhul Anton al IV-lea al Constantinopolului a emis documentul prin care mănăstirea Dragoșeștilor, din Perii Maramureșului, a fost ridicată la rangul de stavropighie. De aceea, am vrut să marcăm acest moment printr-un eveniment și anume un simpozion în cadrul căreia s-au susținut șapte referate care au arătat importanța culturală, spirituală și religioasă a Mănăstirii Peri”, a spus Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul.
Evenimentul a fost organizat de Episcopia Maramureșului și Sătmarului, Catedra de Teologie Ortodoxă și Asistență Socială a Universității de Nord din Baia Mare si Asociația „Societatea de Studii Teologice Ortodoxe din România”.
Referatele prezentate în cadrul simpozionului vor fi adunate și în cadrul unui volum, care va fi publicat în perioada următoare.