Simpozion la Focşani cu Arhiepiscopul Buzăului şi Preşedintele Academiei Române

„Spiritualitate şi identitate culturală în vremuri de criză” a fost titlul simpozionului organizat săptămâna trecută cu prilejul Zilelor Municipiului Focşani, desfăşurate în perioada 3-6 iulie.

Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, şi Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, au fost invitaţii principali ai evenimentului, informează Agerpres.

Arhiepiscopul Ciprian a vorbit despre criza morală şi spirituală prin care trece România şi a spus că le putem depăşi „prin credinţă şi nădejde în purtarea de grijă a lui Dumnezeu”.

El a remarcat faptul că „pierderea busolei în orientarea noastră către Dumnezeu este mult mai periculoasă decât criza economică, politică şi chiar decât această criză sanitară sau medicală”.

„În momente de criză este foarte important să conştientizăm că o naţiune nu poate dăinui fără credinţă, fără cultură, fără o limbă curată şi coerentă şi fără o spiritualitate ca rodire a credinţei de zi cu zi. Acestea sunt elementele definitorii ale identităţii noastre româneşti, pe care avem datoria să le păstrăm şi să le cultivăm, pentru a le putea transmite neştirbite copiilor noştri”, a spus părintele Ciprian.

Academicianul Ioan Aurel Pop a vorbit despre construcţia României Mari ca despre „împlinirea unui destin istoric”. Preşedintele Academiei Române a semnalat şi câteva aspecte delicate pe care trebuie să le avem în vedere ca popor şi a făcut referire la viitorul nostru în Europa.

„Identităţile naţionale, pe care unii au vrut să le vadă desfiinţate într-o epocă a globalizării, se răzbună astăzi, de la Brexit până la guvernul de dreapta al Poloniei, şi ne îndeamnă şi pe noi să medităm asupra destinului viitoarei Europe, fără de care nu am putea trăi, fiindcă probabil ne-ar înghiţi Răsăritul”.

„Dar asta nu înseamnă că în această Europă trebuie să trăim în genunchi, dislocaţi, disipaţi sau dizolvaţi. Avem obligaţia să transmitem un mesaj, cine suntem noi, că suntem un popor demn, cu o viaţă istorică demnă”, a opinat academicianul.

Simpozionul a fost urmat de lansarea proiectului „Redescoperă România”,un turneu care va promova muzica românească, dar şi obiective de importanţă naţională din ţară.

Foto credit: Primăria Focşani

Comentarii Facebook


Știri recente