Simpozion internațional de Misiologie, la Sibiu

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu găzduiește pe 11 și 12 iunie, Simpozionul internațional „A face misiune după modelul lui Hristos: specificul Ortodoxiei și Ecumenismul de azi”, potrivit mitropolia-ardealului.ro. Sunt prezenți la Sibiu profesori de Misiologie de la Facultățile de Teologie din țară și din străinătate, precum și teologi de diferite confesiuni, implicați în mișcarea ecumenică.

Mediul academico-teologic din Sibiu este concentrat la începutul acestei săptămâni pe întâlnirea profesorilor de misiologie din țară, eveniment marcat de simpozionul internațional amintit.

Manifestarea este un bun prilej de a dezbate și prezenta actualele provocări la nivel mondial pe care Bisericile creștine le întâmpină în lucrarea lor pastoral-misionară și de a evidenția viziunea ortodoxă asupra cerințelor misionare în lumea secolului al XXI-lea. Simpozionul se bucură de prezența unor personalități din mediul teologic și eclesial ortodoxe, cum ar fi Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înalt Preasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, pr. Fadi George de la Universitatea din Balamand-Liban, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, decanul facultății gazdă și mulți alți profesori de teologie ortodoxă din țară.

O slujbă de Te-Deum, oficiată de un sobor de preoți în capela facultății sibiene, a precedat deschiderea lucrărilor, iar prelegerea inaugurală a aparținut rev. dr. Jooseop Keum, directorul Comisiei pentru Misiune Mondială și Evanghelism din cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) din Geneva, Elveția. Însoțit de pr. lect. dr. Daniel Buda, secretar executiv pentru relații interbisericești și ecumenice la CMB, rev. Jooseop Keum a susținut prelegerea în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie din Sibiu, unde au participat cadre didactice, studenți și invitați. Lucrarea prezentată s-a intitulat „Împreună spre viață: misiune și evanghelism într-un context în schimbare” și a sintetizat istoria de mai bine de un secol a mișcării ecumenice, în cadrul căreia organizațiile de misiune și evanghelism au un rol covârșitor.

„Tezaur autentic”

Lucrările simpozionului au continuat apoi, într-un cadru restrâns, în Sala Profesorilor din cadrul facultății sibiene. A doua prelegere a aparținut IPS Mitropolit Nifon și s-a intitulat „Dialog și misiune ortodoxă în contemporaneitate”, o bogată prezentare a teologie misionare actuale, dar și un ferm răspuns ortodox la întrebările ridicate în privința rolului pe care îl au Bisericile în lumea actuală.

„Perspectiva misionară fundamentată pe statutul Ortodoxiei înseamnă o realitate profundă și integrală de tezaur autentic, al credinței apostolice. Caracterul ei dinamic este oferit de experiența istorică, o forță spirituală ce are ceva major de spus lumii și care poate oferi soluții sigure lumii de astăzi, căci puterea vine de la Hristos, Fiul lui Dumnezeu Cel răstignit și înviat”, a subliniat IPS Mitropolit Nifon.

Susțin referate la Sibiu și alți profesori de teologie și preoți din țară și străinătate, amintind pe pr. prof. dr. Ioan Tulcan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, prot. lect. dr. Teofan Mada de la aceeași facultate, K.M George de la Universitatea din Kerala-India, pr. lect. dr. Radu Mureșan și pr. lect. dr. David Pestroiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, conf. dr. Darko Djoko, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sarajevo, Bosnia-Herțegovina și mulți alții.

Comentarii Facebook


Știri recente