Simpozion cultural la Mănăstirea Cocoș

Vineri 23 nov. a.c. a avut loc, cu binecuvântarea P.S. Visarion, Episcopul Tulcii, la mănăstirea Cocoș Simpozionul „Arhim. Visarion – ctitorul și starețul mănăstirii Cocoș – 150 de ani de la trecerea în veșnicie” și la care au participat oameni de cultură, clerici și monahi, ne-a precizat Chituță Alexandru.

Lucrările au fost precedate de săvârșirea slujbei parastasului de către P.S. Visarion în paraclisul „Sf. Nicolae” al mănăstirii Cocoș.

Apoi, în sinodiconul mănăstirii au avut loc lucrările propriu – zise deschise printr-un cuvânt la P.S. Sale care a făcut un cald portret în cuvinte al arhim Visarion.

„El rămâne în conștiința posterității ca un om al rugăciunii, ca un isihast, dar și ca un om de cultură și de acțiune. Două sunt coordonatele esențiale ale vieții sale – trăirea în smerenie și sfințenie și patriotismul său ardent”, a spus P.S. Sa.

Au urmat apoi comunicări susținute de către referenți din Tulcea, Galați și Iași care au scos în evidență personalitatea de excepție a primului stareț și ctitor al mănăstirii Cocoș.

După simpozion la mormântul starețului Visarion din cimitirul mănăstirii a avut loc un trisaghion.

Arhim. Visarion originar din părțile Făgărașului a fost un adevărat pionier al vieții monahale și culturale din Nordul Dobrogei, desfășurând o muncă asiduă pentru păstrarea ortodoxiei și a românismului în teritoriul dintre Dunăre și Mare în vremea stăpânirii otomane.

Comentarii Facebook


Știri recente