Sfințirea Centrului Cristian Șerban din Buziaș

Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a oficiat vineri, 19 octombrie, slujba de sfințire a Centrului Medical de Evaluare și Recuperare ‘Cristian Șerban’ din Buziaș, recent renovat în urma gravului incendiu din primăvara acestui an, informează „Ziarul Lumina”.

Centrul medical din Buziaș a sărbătorit la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei manifestări speciale, împlinirea a 15 ani de activitate în slujba copiilor și tinerilor cu diabet zaharat și hemofilie de la noi din țară, precum și renovarea întregului complex medical, grav afectat de incendiul din 19 mai anul curent. La eveniment au participat reprezentanți ai mai multor instituții publice timișorene, precum și parteneri și membri ai Fundației ‘Cristian Șerban’. Centrul a fost construit între anii 1992 și 1997, după model occidental, de fondatorii Fundației ‘Cristian Șerban’ pentru ajutorarea copiilor bolnavi, Marghit și Viorel Șerban, profesori la Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Victor Babeș’ din Timișoara, în memoria fiului lor, Cristian. După finalizare, această instituție medicală a fost introdusă în sistemul medical public din România, aflându-se sub directa coordonare a Ministerului Sănătății, iar pacienții fiind spitalizați în mod gratuit. ‘Pentru Fundația ‘Cristian Șerban’, ziua de astăzi reprezintă încununarea a peste douăzeci de ani de muncă neîntreruptă în slujba copiilor și tinerilor bolnavi, dintre care o mare parte își găsesc alinarea în această instituție pe care am fondat-o și care poartă numele fiului nostru, Cristian. Sărbătorim în același timp și cincisprezece ani de când această instituție a intrat în funcțiune, ceea ce înseamnă peste 20.000 de internări și mii de copii și de tineri care au fost tratați și ajutați. Bucuria de astăzi doresc să o împărtășesc cu toți cei care au ajutat de-a lungul timpului la clădirea și înființarea acestei instituții, precum și la menținerea ei, sponsori din țară și străinătate, fără de care nu am fi putut realiza mai nimic’, a mărturisit prof. dr. Viorel Șerban. Centrul Medical de Evaluare și Recuperare ‘Cristian Șerban’ din Buziaș, inaugurat la 1 iulie 1997, este o instituție medicală pentru copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 0 și 35 de ani. Prin caracteristicile sale, prin numărul semnificativ de pacienți aflați în același loc, în aceeași perioadă, acest centru este unic în România, fiind singurul din Europa de Est.

În Centrul Medical ‘Cristian Șerban’ se pot interna pacienți din toată țara, cu diabet zaharat, cu hemofilie și cu alte boli ce necesită recuperare fizică din primele luni de viață și până la vârsta de 35 de ani. Acesta este singurul loc din țară în care copii cu diabet insulinodependent sunt educați și ajutați să depășească pragul psihologic al bolii, precum și singurul loc din țară unde hemofilicii au primit o șansă, având condiții de recuperare și tratament gratuit. ‘Este o instituție care, pe lângă asistența secundară spitalicească de diagnostic și de tratament, oferă ceva în plus, și anume, educația celor suferinzi, a bolnavilor și inclusiv a familiilor acestora, o educație ce privește controlul optim al bolii, fiind vorba de afecțiuni de o viață întreagă, precum hemofilia și diabetul. Aceștia sunt educați în sensul controlului optim de a cunoaște și recunoaște pericolele care trebuie să le prevină’, a precizat prof. dr. Marghit Șerban.

Servicii de educație și instrucție medicală

Instituția oferă o paletă largă de servicii medicale în tratamentul diabetului zaharat și a hemofiliei, dar și servicii de educație și instrucție medicală, recuperare și suport psihologic. Serviciile medicale sunt complete, de o calitate comparabilă cu cele oferite de clinici universitare de profil din țară și clinici din occident. Prin faptul că îndeplinește toate cerințele, Centrul Medical ‘Cristian Șerban’ din Buziaș a fost desemnat ca unitate centrală prin care se desfășoară Programul Național de Diabet al copilului. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, în cadrul complexului medical de la Buziaș funcționează din anul 2009 o biserică închinată Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, în care sunt oficiate periodic sfintele slujbe pentru personalul și pacienții instituției. Aceasta a fost sfințită la 29 iunie 2009 de Preasfințitul Paisie Lugojanul.

Comentarii Facebook


Știri recente