Sfințenia implică deschidere, transparență față de oameni și Dumnezeu: PS Ignatie la hramul Catedralei din Alexandria

Catedrala Episcopală „Sf. Ier. Alexandru” din Alexandria, județul Teleorman, și-a sărbătorit marți hramul. Preasfințitul Părinte Ignatie a vorbit cu acest prilej despre trăsăturile sfințeniei și ce înseamnă de fapt lumina din sufletul sfinților: „sfințenia înseamnă deschidere, transparență”, în timp ce „păcatul ne opacizează (ne închide)” față de Dumnezeu și oameni, a spus ierarhul.

Manifestările liturgice au început luni, prin slujba Vecerniei, urmată de o procesiune cu moaștele Sf. Ier. Alexandru (fragment aflat în patrimoniul catedralei) și moaștele Sf. Ier. Nectarie (fragmentul aflat în patrimoniul mănăstirii bucureștene „Radu Vodă”).

La procesiune au participat Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, și Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix.

S-au alăturat credincioși din Alexandria și pelerini din alte localități.

Moaștele Sf. Ier. Alexandru și ale Sf. Ier. Nectarie au fost purtate în procesiune la Alexandria luni seară, 29 august 2022, în ajunul hramului Catedralei din localitate. Foto: Episcopia Tulcii

Sărbătoarea a continuat marți cu Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor.

I s-au alăturat în slujire Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Episcopul Tulcii, Episcopul Daciei Felix, arhim. Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii „Radu Vodă” din București și exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, protos. Serafim Baciu, starețul Catedralei Episcopale din Alexandria, și protos. Sebastian Serdaru, starețul Mănăstirii Pantocrator din județul Teleorman.

Preasfințitul Părinte Ignatie a vorbit, în cuvântul de învățătură, despre atitudinile care conduc la sfințenie.

PS Ignatie a oficiat Sf. Liturghie la hramul Catedralei din Alexandria marți, 30 august 2022. Foto: Episcopia Tulcii

„Devenind sfinți, începem să devenim, cu adevărat, oameni, uitându-ne la Cel care este Sfântul sfinților – Iisus Hristos”, a subliniat ierarhul. „A fi un om sfânt înseamnă a avea întotdeauna ochii ațintiți înspre Hristos – modelul omului. În Hristos nimic nu era conflictual, nu exista niciun fel de disproporție între faptă și cuvânt – tot ceea ce rostea, și făptuia.”

Episcopul Hușilor a expus trei trăsături ale sfințeniei identificate de Părintele Profesor Dumitru Stăniloae. Prima este lumina cea dumnezeiască.

„Păcatul ne opacizează (ne închide), ne face oameni extrem de dificili, care refuzăm tot ceea ce este frumos. Practic, noi închidem obloanele sufletului nostru la tot ceea ce înseamnă flux de lumină, de frumusețe și autenticitate în viața noastră – devenim ursuzi”, în timp ce „sfințenia înseamnă deschidere, transparență”, a precizat ierarhul.

„Noi trebuie să devenim, cu toții, «lumina lumii» – transparenți unul față de celălalt, și cu o comunicare deplină cu Dumnezeu.”

O altă trăsătură a sfântului este jertfelnicia: sfântul „își dăruiește viața, integral, lui Hristos”. Iar a treia trăsătură este delicatețea.

„Sfinții au fost atât de delicați, încât, în preajma lor, cel care are un exces de personalitate, și caută, cu orice preț, să-și dovedească dreptatea, să dovedească că este cineva, dintr-odată, devine atât de smerit (atât de mic)”, a spus Preasfințitul Părinte Ignatie.

„Hristos spune, foarte frumos: «N-am venit să stric legea, ci ca să o plinesc». Nu a venit să facă revoluție, așa cum cred unii, ci, discret, a schimbat inimile (universurile lăuntrice) oamenilor, prin multă smerenie și multă dragoste.”

La sfârșitul slujbei, Preasfințitul Părinte Galaction a vorbit despre viețile sfinților ierarhi Alexandru și Nectarie, subliniind că sfinții sunt întotdeauna mijlocitori pentru noi la Dumnezeu.

Catedrala Episcopală din Alexandria este necropolă domnească: în interiorul său se găsește mormântul domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica.

Foto credit: Episcopia Daciei Felix

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente