Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu

Constantin Brâncoveanu, nepotul lui Șerban Cantacuzino, a fost Domn al Țării Românești între 1688 și 1714. În perioada în care a domnit, Țara Românească a cunoscut o perioadă de înflorire culturală și de dezvoltare a vieții spirituale.

În 1714, pe 15 august, a fost executat la Istanbul, împreună cu cei patru fii ai săi (Constantin, Ștefan, Radu și Matei), precum și cu sfetnicul Ianache Văcărescu. Cu toții sunt cinstiți de Biserica Ortodoxă Română sub numele de Sfinții Martiri Brâncoveni.

Ianache Văcărescu, ginerele și sfetnicul principal al domnitorului, a fost decapitat primul. Au urmat fiii cei mari. Înspăimântat, Matei, mezinul, a fost gata să renunțe la creștinism. Brâncoveanu s-a împotrivit, iar călăul i-a retezat și capul copilului. Constantin Brâncoveanu însuși a îngenuncheat ultimul în fața gâdelui.

Capetele celor șase au fost plimbate pe străzile Istanbulului în vârfuri de sulițe, iar trupurile, aruncate în mare. Doamna Maria a aflat vestea în închisoare. Cu ajutorul Patriarhiei Constantinopolului a început pescuitul cadavrelor, care și-au găsit odihna în insula Halki, într-o veche mănăstire grecească ridicată de împăratul Ioan al VIII-lea Paleologul.

Ulterior, trupul lui Constantin Brancoveanu a fost înmormântat la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din București, ctitorie a sa.

Constantin Brâncoveanu a fost unul dintre cei mai mari ctitori de biserici și mănăstiri din țările române.

Comentarii Facebook


Știri recente