Sfântul Paisie de la Neamț va fi proclamat ocrotitorul ucrainenilor din România

Sfântul Paisie Velicikovski de la Neamț va fi proclamat anul acesta ocrotitor spiritual pentru Vicariatul Ortodox Ucrainean din România, unitate administrativ-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română.

Inițiativa aparține noului vicar, Preotul Nicolae Lauruc, care spune că a fost încurajat în acest demers de Părintele Patriarh Daniel.

„Am cerut Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și dorim să-l luăm pe Sfântul Paisie ca ocrotitor”, anunțase părintele Nicolae Lauruc încă de la Te Deum-ul oficiat la finalul anului trecut împreună cu clericii din vicariat.

Sfântul Paisie Velicikovski, originar din orașul Poltava, astăzi în Ucraina, este comemorat anul acesta în toată Patriarhia Română, la împlinirea a 300 de ani de la nașterea sa. Tot anul acesta, alături de Sf. Paisie de la Neamț, Biserica Ortodoxă Română îi comemorează și pe sfinții isihaști Simeon Noul Teolog și Grigorie Palama.

Icoana reprezentativă a Anului comemorativ 2022. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Ideea a fost reluată și aprobată la începutul acestui an, în ședința preoțească a vicariatului.

„Pentru că este anul acesta așa de important, s-a hotărât de comun acord să-l luăm pe Sfântul Paisie ca protector ceresc al nostru, al vicariatului”, a declarat pentru Basilica.ro părintele vicar Lauruc. El a precizat că din acest demers face parte și instituirea unei distincții dedicate sfântului, și anume, Ordinul patriarhal „Sf. Cuv. Paisie de la Neamț (Velicikovski)”.

„Binecuvântarea Părintelui Patriarh ne-a încurajat enorm pe noi, ucrainenii, care nu putem beneficia de niciun ajutor material din partea țării de origine. Pentru noi, tot ajutorul vine de la Dumnezeu și numai prin Patriarhia Română”, a precizat părintele vicar.

„Proclamarea Sfântului Paisie ca ocrotitor al Vicariatului Ucrainean din România va avea loc la vară, cel târziu în iulie”, a spus părintele Lauruc. Vicariatul intenționează să organizeze un eveniment la Mănăstirea Neamț cu un simpozion la care se vor întâlni toți clericii ucraineni din România.

Evenimentele anunțate au intrat și în atenția Ambasadorului Ucrainei în România. Aflat în vizită la Sighetu Marmației, joia trecută, Excelența sa Paun Rohovei și-a manifestat dorința de a participa la proclamarea Sfântului Paisie ca ocrotitor al ucrainenilor din România.

În cadrul întrevederii avute cu Pr. Nicolae Lauruc la sediul vicariatului, făcând referire la cuvintele Patriarhului Daniel, ambasadorul a subliniat că influența Sfântului Paisie în România este comparabilă cu realizările Sfântului Petru Movilă în Ucraina.

Sursă foto: Facebook / Vicariatul Ucrainean din România

Comentarii Facebook


Știri recente