Sfântul Mucenic Haralambie, cinstit în Munţii Călimani

Sfântul Mucenic Haralambie, Episcopul Magneziei din Asia Mică, a trăit în secolul al III-lea şi este cinstit ca vindecător al bolilor grave şi ocrotitor al culturilor agricole. În aşezările de munte, în această zi a prăznuirii Sfântului Haralambie, oamenii aduc la biserică făină şi sare pentru a fi binecuvântate. Apoi sunt date animalelor din gospodărie pentru a fi sănătoase tot anul, informează “Ziarul Lumina”.

Biserica Ortodoxă l-a cinstit şi pomenit marţi, 10 februarie, pe Sfântul Mucenic Haralambie, cunoscut ca fiind izbăvitor de ciumă şi de foamete, apărător al oamenilor, animalelor şi al culturilor din ţarini. Credinţa şi minunile Sfântului Haralambie au rămas vii în conştiinţa creştinilor de-a lungul timpului, istoria consemnând diverse situaţii în care oamenii i-au cerut ajutorul şi sprijinul în situaţii grele, iar el i-a ajutat.

Pentru credincioşii Parohiei Ortodoxe Române Sebiş, din judeţul Bistriţa Năsăud, Sfântul Mucenic Haralambie semnifică mijlocitorul necontenit înaintea lui Hristos, atât pentru ei cât şi pentru animalele lor.

La Sebiş, satul aşezat la poalele muntelui Călimani, sărbătoarea Sfântului Haralambie a fost cinstită, ca în fiecare an. Oamenii au adus la biserică făină, grăunţe de porumb, tărâţe, ulei, grâu şi sare, pentru a fi binecuvântate de preot prin rugăciunile speciale care se fac cu ocazia cinstirii acestui sfânt.

După primirea binecuvântării, acestea se dau ca hrană animalelor din gospodărie, pentru a fi sănătoase tot anul. O parte din aceste ofrande se păstrează cu mare cinste, în loc curat, folosindu-se ca leac de tămăduire pentru bolile acestora.

„An de an, în parohia pe care o păstoresc, Sfântul Mucenic Haralambie este prăznuit şi cinstit cu mare evlavie, fiind considerat de către credincioşi unul dintre protectorii lor şi al animalelor din gospodărie. El este cel care ne fereşte de boli molipsitoare, de boli necruţătoare, ocolind totodată animalele de primejdii, boli şi reaua întâmplare. Cu mic cu mare, în ziua cinstirii sfântului, credincioşii vin la Biserică, pentru ei fiind o adevărată sărbătoare, unde oficiem Sfânta Liturghie, Acatistul Sfântului, Sfinţirea Aghiasmei şi rugăciunile speciale pentru sănătatea oamenilor, a animalelor şi rodnicia ţarinilor“, a spus parohul Ciprian Frăţilă.

Comentarii Facebook


Știri recente