Sfântul Ioan Iacob, sărbătorit la Hozeva

Sfântul Ioan Iacob de la Neamț a fost sărbătorit miercuri, 10 august, în mănăstirea unde a trăit ultimii opt ani din viață, pe Valea Hozevei, în Deșertul Wadi Qelt, la mică distanță de Ierusalim.

La Mănăstirea „Sfântul Gheorghe Hozevitul” a slujit cu această ocazie Patriarhul Teofil al Ierusalimului. Preafericirea Sa a oficiat Slujba Privegherii de toată noaptea (marți spre miercuri), cu Vecernie, Utrenie şi Sfânta Liturghie.

Din soborul slujitor au făcut parte Protosinghelul Ioan Meiu și Ieromonahul Avram Mintat, slujitori la Așezămintele Românești din Țara Sfântă.


Jurnal de pelerin: Ce am simţit în Pustiul Hozevei


La predică, Patriarhul Ierusalimului a spus că Sfântul Ioan Iacob a devenit prin trăirea sa ascetică în pustie, dar și prin propovăduirea în scris, „un lucrător sincer și desăvârșit al Evangheliei lui Hristos”, asemenea Sfinților Apostoli.

Preafericirea Sa a subliniat că nestricăciunea moaștelor cuviosului român și minunile care se fac prin ele sunt un răspuns la rugăciunea psalmistului care spune: „Arătă-ne, Doamne, mila Ta, și dă-ne nouă mântuirea Ta” (Psalmul 84:7).

La rândul său, starețul mănăstirii a adăugat că „vremurile în care trăim sunt dure și nevoia de inspirație și de prototipuri spirituale este imperativă”.

„Și un astfel de prototip este Sfântul Ioan Noul Hozevit, care de-a lungul vieții s-a remarcat prin virtutea de bază a călugărilor: Smerenia care se ridică spre înălțimi”, a spus Arhimandritul Constantin, starețul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe Hozevitul”.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, i-a conferit Patriarhului Teofil al Ierusalimului, în 22 decembrie 2021, Ordinul „Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit”.


Foto credit: Patriarhia Ierusalimului

Comentarii Facebook


Știri recente