Sfântul Haralambie sărbătorit la Giurgiu

În Biserica Ortodoxă, în fiecare an, ziua de 10 februarie este închinată Sfântului Sfinţit Mc. Haralambie, ocazie cu care numeroase locaşuri de cult îşi sărbătoresc hramul.

Între acestea se numără şi Biserica „Sf. Mc. Haralambie” din mun. Giurgiu care astăzi, în ziua cinstirii ocrotitorului, a primit vizita Preasfinţitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

În cuvântul de învăţătură, potrivit episcopiagiurgiului.ro, Chiriarhul a vorbit despre viaţa Sfântului Haralambie, care reprezintă model de stăruinţă în credinţa ortodoxă şi de iubire faţă de Dumnezeu. Totodată, Preasfinţia Sa a vorbit şi despre dimensiunea sacramentală a martiriului care reprezintă mărturisirea credinţei în viaţa Bisericii. Mucenicul trăieşte în jertfa sa atât jertfa lui Hristos, cât şi a întregii sale Biserici, având conştiinţa prezenţei sale în Hristos şi a prezenţei lui Hristos în el, a încheiat Preasfinţia Sa.

La final, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii sfântului lăcaş trecuţi la cele veşnice. Ierarhul a dărui preoților slujitori ultimul număr al revistei ,,Familia Ortodoxă”, iar credincioşii prezenţi au primit icoane cu chipul Maicii Domnului.

Ridicată între anii 1848-1852, biserica „Sfântul Mucenic Haralambie” din mun. Giurgiu, adăposteşte părticele din moaştele ocrotitorului său, oferite în dar de Chiriarhul nostru în anul 2009. Astăzi, în ziua hramului credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie s-au putut închina şi la părticele din moaştele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina şi ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, aduse de la Catedrala Episcopală din Giurgiu.

Comentarii Facebook


Știri recente