Sfântul Haralambie sărbătorit în ţară

În numeroase biserici din întreaga ţară a fost sărbătorit marţi, 10 februarie, Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie, un sfânt faţă de care poporul român are o evlavie deosebită. La Constanţa, cu prilejul serbării hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de trei ierarhi, iar credincioşii au avut bucuria de a se închina unei icoane a Maicii Domnului făcătoare de minuni, informează “Ziarul Lumina”.

În ziua de cinstire a Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, la Biserica „Sfântul Haralambie“ din Constanţa, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Părinte Meletie, Arhiepiscopul Cernăuţilor şi Bucovinei (Ucraina), şi Preasfinţitul Părinte Tihon, Episcop de Tiberias şi superior al Catedralei „Alexander Nevski“ din Sofia (Bulgaria), în prezenţa a sute de credincioşi, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost adusă la această biserică, în pelerinaj, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului-Odighitria sau Îndrumătoarea, de la Mănăstirea Baytali (de lângă Odessa, Ucraina), ce va rămâne spre închinare până pe data de 16 februarie. Această icoană a Maicii Dom-nului, în timpul distrugerii Mă-năstirii Baytali de către otomani, a fost ascunsă de călugări timp de două secole, iar în anul 2005 sfânta icoană a fost adusă de la Mănăstirea „Sfântul Pantelimon“ din Odessa. Din cauza trecerii timpului, din chipul Maicii Domnului se mai puteau vedea doar ochii, restul picturii era înnegrită, iar stră-duinţele de restaurare au eşuat. Cu toate acestea, Maica Domnului a făcut ca icoana să se cureţe şi culorile să devină vizibile. De atunci, cei care s-au rugat cu credinţă au primit vindecare de diferite boli, iar drept mărturie stau podoabele şi alte daruri pe care cei vindecaţi le-au prins de rama icoanei.

Sărbătoare şi la Galaţi

La Biserica „Sfântul Mucenic Haralambie“ din municipiul Galaţi, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a enoriaşilor şi credincioşilor din municipiu. În cadrul Sfintei Liturghii, copii şi tineri care se implică în proiectele parohiei şi în programele naţionale „Hristos împărtăşit copiilor“ şi „Alege şcoala!“ au fost împărtăşiţi, iar la final, un grup de 15 elevi de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi a participat la un dialog-cateheză cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop despre importanţa credinţei şi mărturisirea acesteia prin cuvânt şi faptă, după modelul Sfântului Mucenic Haralambie. „Este cea mai importantă parte a programului parohiei ocrotite de Sfântul Mucenic Haralambie, pentru că aceşti copii ne-au arătat rodul cooperării dintre Şcoală şi Biserică, dintre profesorii de religie şi preoţi, şi ne-au făcut să înţelegem cât de mult copiii preţuiesc şi susţin ora de religie! Este foarte important ca noi să ştim să ascultăm vocea copiilor din Biserică, care este o parte integrantă a educaţiei pentru ei, împreună cu ei!“, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.

În cadrul programelor filantropice derulate de această parohie pentru persoanele singure şi familiile nevoiaşe, 80 de beneficiari ai Căminului de bătrâni de pe strada Războieni s-au bucurat la masa dragostei de ospitalitatea Sfântului Haralambie.

Pentru familiile şi persoanele care se confruntă cu probleme financiare şi materiale, parohia a pregătit peste 300 de pachete cu alimente.

Sărbătoare şi în Parohia Greci din Tulcea

La Tulcea, numeroşi credincioşi din Parohia Greci s-au închinat marţi, 10 februarie, la un fragment din moaştele Sfântului Mucenic Haralambie, adus de la Biserica „Buna Vestire” din Tulcea, Paraclis episcopal, unde se păstrează de peste 200 de ani. Pelerinajul a fost prilejuit de serbarea hramului bisericii Parohiei Greci I, Protoieria Niculiţel, unde Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, în prezenţa obştii credincioşilor parohiei şi a reprezentanţilor autorităţilor locale.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Visarion a vorbit despre viaţa şi pătimirea Sfântului Mucenic Haralambie şi despre evlavia deosebită de care se bucura el în Biserica Ortodoxă. La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba de pomenire pentru ctitorii, binefăcătorii şi preoţii slujitori de la Biserica „Sfântul Haralambie“ din Greci, sfânt locaş construit în secolul al XIX-lea.

Comentarii Facebook


Știri recente