Sfântul Cuvios Atanasie, serbat la Schitul Pocrov – Neamţ

Ziua de 5 iulie este marcată în fiecare an prin rugăciune de obştea Schitului Pocrov din judeţul Neamţ, care îl serbează pe Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a precizat Constantin Ciofu.

Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” a Schitului Pocrov al Mănăstirii Neamţ din judeţul Neamţ l-a cinstit astăzi, 5 iulie 2016, pe Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul. Acest sfânt este al doilea ocrotitor al aşezării monahale din Poiana Raiului de la Pocrov, icoana acestuia fiind aşezată în catapeteasmă alături de cea a Acoperământului Maicii Domnului.

În ajunul sărbătorii, s-a oficiat Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Atanasie, în prezenţa câtorva pelerini veniţi de aproape şi de departe. În ziua hramului, s-au săvârşit Agheasma mică, Taina Sfântului Maslu şi slujba Acatistului. A urmat Sfânta Liturghie săvârşită de arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, împreună cu un sobor numeros de preoţi din mai multe părţi ale ţării. Răspunsurile la strană au fost oferite de câţiva tineri cunoscători ai muzicii psaltice, prieteni ai mănăstirii şi iubitori ai cântării religioase ortodoxe româneşti.

În predica rostită cu acest prilej, arhimandritul Benedict Sauciuc a făcut referire la viaţa Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul, care a fost un om ce a avut multă elavie la Dumnezeu. În acelaşi timp, stareţul Mănăstirii Neamţ a amintit de ctitoria Sfântului Atanasie din Sfântul Munte Athos, unde se află mormântul şi izvorul acestuia, apreciind că există multe asemănări în Sfântul Munte Athos şi Schitul Pocrov.

Sfinţii ocrotesc locurile unde noi înălţăm rugăciuni către Dumnezeu. Astfel, se realizează o prietenie între noi şi sfinţii cărora le cerem ajutorul. Când ne rugăm mai mult la un sfânt, acesta intervine în viaţa noastră, a spus arhimandritul Benedict Sauciuc, care apreciat osteneala obştii Schitului Pocrov de a organiza hramul, dar şi efortul celor care s-au rugat în aşezarea monahală aflată în sărbătoare.

La rândul său, părintele Ambrozie Ghinescu, egumenul Schitului Pocrov, a menţionat că rugăciunea transformă ziua în sărbătoare. Egumentul de la Pocrov a mărturisit că cei care ajung la Pocrov şi se roagă cu credinţă au parte de binecuvântarea Acoperământului Maicii Domnului. „Să dea Bunul Dumnezeu, prin rugăciunile Maicii Domnului şi ale Sfântului Atanasie Athonitul, ca rugăciunea de astăzi să fie o lumină în sufletul nostru. Cei care aţi venit la această sărbătoare, să duceţi mai departe bucuria rugăciunii pe care aţi aflat-o aici”, s-a exprimat părintele Ambrozie.

Comentarii Facebook


Știri recente