Sfântul care a reînfiinţat Mitropolia Ardealului a fost cinstit la Sibiu

Sfântul Andrei, Apostolul Românilor, şi Sf. Andrei Şaguna au fost cinstiţi luni la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Liturghia a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, care a reamintit că reînfiinţarea Mitropoliei Ardealului i se datorează Sfântului Andrei Şaguna.

Ierarhul născut la Mişcolţ a luptat cu mult curaj, timp de 15 ani, pentru ieșirea Bisericii românești din Ardeal de sub jurisdicția Mitropoliei sârbești de la Carloviț, sub care a fost așezată în mod abuziv de Curtea imperială de la Viena.

Lupta lui a fost încununată de izbândă în decembrie 1864, când s-a aprobat restaurarea vechii Mitropolii a Ardealului (desființată în 1701 de autoritățile de stat de atunci), iar Andrei Șaguna a devenit arhiepiscop al Sibiului și mitropolit al românilor din Ardeal, Banat și „părțile de vest” (Crișana).

Despre Sfântul Apostol Andrei, Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului a precizat că are „legătură directă cu ţara noastră, fiind primul chemat de Mântuitorul la misiunea apostolică”. Foto credit: Mitropolia Ardealului.

El a ajuns până în Dobrogea şi a adus aici cuvântul Evangheliei, poporul român născându-se ortodox.

Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat legătura dintre cei doi sfinţi sărbătoriţi în data de 30 noiembrie.

„La proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Andrei Şaguna a rânduit Dumnezeu ca Apostolul Andrei să fie prezent printre noi prin moaştele sale. Capul său a fost adus în această Catedrală la proclamarea canonizării Sfântului Andrei Şaguna. De asemenea, moaştele Sfântului Andrei Şaguna se află aici, în Catedrala pentru care a început adunarea de fonduri când păstorea românii din Transilvania, iar capul său păstrat într-o raclă a fost dus spre cinstire în toate parohiile şi mănăstirile unde am liturghisit în anii de după canonizare”, a subliniat ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Ardealului a acordat distincţia „Crucea şaguniană pentru clerici” părintelui vicar Ioachim Tomoiagă, protosinghelului Emilian Man, eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, şi pr. lect. univ. dr. Petru Pantiş, slujitor al locaşului de cult şi cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de o parte a Coralei „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente