Sfântul Apostol Pavel în icoana Înălțării Domnului poate fi motiv de uimire dacă nu luăm în considerare faptul că „în multe situații, iconografia ortodoxă nu reprezintă un subiect evanghelic cu acuratețe istorică, ci în chip simbolic”, așa cum afirmă Photios Kontoglou, cel mai renumit iconograf din Grecia secolului al XX-lea.
Conform tradiției creștine, Sfântul Apostol Pavel nu l-a cunoscut pe Hristos, iar pe vremea activității publice a Mântuitorului, el terminase studiile cu învățatul Gamaliel și trăia în orașul natal, Tars, unde era probabil rabin.
Cu toate acestea, Apostolul neamurilor apare atât în icoana Înălțării, cât și a Pogorârii Duhului Sfânt.
De ce? Pentru că aceste icoane sunt reprezentări ale Bisericii în ansamblul ei: Apostolii cu Maica Domnului în centru şi îngerii, toţi aflaţi în comuniunea şi sub binecuvântarea Domnului Celui înviat şi ridicat întru slavă.
De remarcat în icoana Înălțării Domnului este postura în care este reprezentat Sfântul Apostol Pavel: privește amețit, cu mâna dreaptă în fața ochilor. Acest gest amintește experiența convertirii lui de pe drumul Damascului, când a fost orbit de lumina lui Iisus Hristos (Fapte 9: 1-5).
Cele două planuri ale icoanei, cel pământesc şi cel ceresc, sunt nedespărţite. Apostolii privesc pe Domnul transfigurat într-o ipostază parcă de înălţare către El, iar Acesta îi binecuvintează, adică se prelungeşte în interiorul lor printr-o prezenţă harică.
Citește mai multe despre Erminia Icoanei Înălțării Domnului pe Ziarul Lumina.
Foto credit: Basilica.ro