Sfânta Teodora de la Sihla cinstită la Mănăstirea Sihăstria

Bucuria de a fi alături de Sfânta Teodora de la Sihla în ziua prăznuirii ei, dar și dorința de a se ruga la mormintele marilor duhovnici Ilie Cleopa, Ioanichie Bălan și Paisie Olaru i-au determinat pe numeroși pelerini să participe ieri la ultima zi din sărbătorile sfinților nemțeni – hramul bisericii celei noi a Mănăstirii Sihăstria. Solemnitatea sărbătorii a fost dată de slujba Sfintei Liturghii, ce a fost oficiată de 4 ierarhi ai Bisericii noastre, înconjurați de un sobor de 52 de preoți și diaconi, după cum aflăm de pe site-ul mmb.ro.

Ultima din triada zilelor închinate sfinților nemțeni – hramul bisericii celei noi a Mănăstirii Sihăstria, locaș ce o are ca ocrotitoare pe Sfânta Teodora de la Sihla, s-a bucurat de prezența a patru ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord.

„Sfințenia este bucuria cea nemăsurată”

Soborul de slujitori ce i-a înconjurat pe cei patru ierarhi a fost unul impresionant, peste 50 de preoți și diaconi rugându-se împreună în cadrul Sfintei Liturghii oficiate pe podiumul din fața bisericii, în timp ce răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii, Grupul psaltic „Sihăstria Carpaților”. Credincioșii, veniți din toate colțurile țării să o cinstească pe Sfânta ce s-a nevoit în Munții Neamțului, s-au rugat la mormintele celor trei mari duhovnici ai Sihăstriei, Cleopa Ilie, Paisie Olaru și Ioanichie Bălan. După citirea Sfintei Evanghelii, a fost rostit cuvântul de învățătură al slujbei hramului de către IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a prezentat la început, în amănunt, viața și nevoințele Sfintei Teodora, apoi a arătat ce înseamnă și ce presupune starea de sfințenie: „Cu adevărat, sfințenia este darul cel mai de preț pe care poate să-l dobândească un creștin de la Dumnezeu. Sfințenia este firea cea bună pe care Dumnezeu ne-o dăruiește nouă. Fiecare dintre noi am primit o fire bună de la Creatorul a toate; primii oameni au fost făcuți de Dumnezeu sfinți, căci vorbeau cu Dumnezeu. Și-au pierdut însă darul și haina sfințeniei, această haină a desăvârșirii primilor oameni fiind însuși harul lui Dumnezeu, și de aceea nu aveau nevoie de alte haine. Cât au stat în rai înainte de păcat, strămoșii noștri au purtat doar haina harului care îi împlinea pe dinlăuntru și îi acoperea pe dinafară. După ce însă harul a devenit exterior omului, sfințenia s-a irosit și omul a rămas rob al păcatului. Dar Fiul lui Dumnezeu a coborât din Cer să ne dezrobească de păcat și să înlăture moartea. Smerindu-se, Hristos a îmbrăcat neputințele noastre din trupul nostru cel muritor și ne-a îndemnat să-I urmăm Lui. După pătimirea, moartea, îngroparea și Învierea Lui, Mântuitorul Hristos a biruit păcatul cu totul și a desființat moartea ca pedeapsă pentru păcat pentru cei ce doresc să urmeze căii Lui celei sfinte. Iată, la acestea ne cheamă Mântuitorul Hristos, iar acest îndemn l-a pus în practică și Sfânta Teodora, după ce a cugetat și a simțit în rugăciune cât de mare este Dumnezeu, cât de sfânt și cât de bun. Sfânta Teodora simțea că viețuirea sa între oameni, cu toate ispitele și dezmierdările , îi este o piedică în a fi mai aproape de Dumnezeu. De aceea a fugit în pustiu și a căutat înțelepciune și sfințenie. Sfințenia este bucuria cea nemăsurată, pe care o aflăm printr-o alergare necontenită, prin postire și prin rugăciune. Sfinții cu adevărat au văzut cerul cu vederea cea duhovnicească, prin credința, dragostea și jertfa vieții lor”.

În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc o hirotonie, tânărul diacon Dan Pădure fiind preoțit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei pe seama Parohiei Rediu, localitatea Răuseni – Protopopiatul Iași 1, precum și o hirotesie în duhovnic, cea a părintelui Teoctist de la Mănăstirea Sihăstria.

Spre finalul slujbei, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a adresat câteva cuvinte credincioșilor prezenți, arătând cu ce trebuie fiecare să rămână în urma sărbătorilor sfinților nemțeni: „Să mergem la casele noastre luând împreună cu noi și Mănăstirea Neamț, și Ceahlăul, și Sihla și Mănăstirea Sihăstria. Să luăm duhul acesta al lui Dumnezeu, duhul Bisericii, duhul călugărilor și călugărițelor, care se roagă atât pentru ei, cât și pentru noi, cei din lume. Ați venit în această zonă să vă odihniți în sufletele dumneavoastră și să primiți putere să vă duceți crucea acolo unde viețuiți fiecare. Să nu uităm cele trei doruri ale Sfântului Ioan Iacob, dorul după locurile sfinte – adică altarul parohiei din care facem parte, dorul după țara natală, prețuind valorile acestui neam, și dorul după liniște și pace sufletească. Să fie lumina Preasfintei Treimi arătată pe Muntele Taborului, în ziua Schimbării la Față, bogăția dumneavoastră în Duhul Sfânt, iar gândul la Preacuvioasa noastră Maică Teodora de la Sihla și râvna ei pentru a cuceri prin post, rugăciune, jertfă și suferință cetatea Împărăției cerurilor să vă fie model și țintă”.

Conform tradiției, toți pelerinii aflați la hramul Mănăstirii Sihăstria au fost binecuvântați la sfârșit de preoții și ierarhii prezenți.

Comentarii Facebook


Știri recente