Sf. Mucenic Emilian de la Durostor

Sfântul Mc. Emilian a fost fiul lui Sabbatianus din orașul Durostor (Silistra de astăzi) și a primit cununa muceniciei în timpul împăratului Iulian Apostatul (361-363). A fost unul din sfinții ieșiți din rândurile strămoșilor noștri, unul din mucenicii care au pătimit pentru Mântuitorul Iisus Hristos pe pământ daco-roman. Astfel, în luna iulie a anului 362 a sosit în Durostorum prefectul Capitolin, care avea poruncă de la împărat să cerceteze în ce măsura păgânismul sporește în acest oraș. După ce a intrat în templu și a adus jertfă zeilor, Capitolin s-a întâlnit cu conducătorii orașului care l-au asigurat că în orașul lor nu există creștini.

În acest timp, în ziua de 18 iulie, Emilian, un soldat creștin din armata romană a Dunării, a luat un ciocan și strecurându-se în templu a răsturnat altarele de jertfă, a sfărâmat statuile idolilor și s-a întors acasă fără ca cineva să îl fi văzut. Aflând despre această întâmplare, Capitolin a trimis oameni în tot orașul pentru a afla făptașul. Ei au prins pe un om nevinovat care venea de la câmp și cum drumul lui trecea chiar pe lângă templul păgân, aceștia au considerat că el este făptașul și fără să îi spună de ce, au început să îl bată, ducându-l înaintea lui Capitolin. Când soldatul Emilian a văzut toate acestea, a ieșit înaintea soldaților Valerian și Maxențiu, cei care îl aduceau pe omul nevinovat și le-a mărturisit că el a săvârșit fapta. Fiind adus înaintea lui Capitolin, Emilian a mărturisit că este creștin, fapt pentru care a fost osândit la moarte prin foc. Emilian a fost dus în afara orașului, aproape de malul Dunării, unde soldații prefectului l-au aruncat pe un rug aprins.

Însă, Emilian a rămas nevătămat de foc și rugându-se și mulțumind lui Dumnezeu a adormit cu pace. Soția lui Capitolin, fiind creștină în taină, a rămas pe lângă locul acela și a dat trupul Sfântului Mucenic Emilian creștinilor din oraș care l-au îngropat în locul numit Gedina. O parte din sfintele moaște se găsesc în Catedrala mitropolitană din Silistra (Bulgaria). Pe teritoriul țării noastre, părticele din moaștele Sfântului Mucenic Emilian se găsesc la Galați, la Catedrala episcopală din Slobozia, și în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul Drumul Taberei din Capitală.

Comentarii Facebook


Știri recente