Sf. Ioan Iacob cinstit în America: Tinerii i-au citit versurile de pe manuscrise originale

În jur de 20 tineri au fost prezenți în perioada 4-6 august 2018 la Faith and Heritage Center din Allegan, Michigan, viitoarea Mănăstire Acoperământul Maicii Domnului, pentru a-l cinsti pe Sf. Ioan Iacob, ocrotitorul secundar al așezământului.

Tinerii din ROYA (Romanian Orthodox Youth of the Americas) au avut ocazia de a citi poezii de pe manuscrisele originale ale Sfântului Ioan Iacob, dar și de a aduce cinstire unui brâu preoțesc ce a aparținut cuviosului.

Ei au participat la slujbele oficiate în această perioadă, precum și la convorbiri despre viața, opera și învățătura Sfântului. De asemenea, au fost organizate activități recreative în aer liber.

Membrii ROYA au fost prezenți și la Biserica Sfânta Treime din Troy, Michigan, unde au organizat vineri o seară duhovnicească dedicată Cuviosului Ioan Iacob, notează site-ul Mitropoliei celor Două Americi.

Acolo au avut prilejul de a aduce cinstire culionului călugăresc al Sfântului care este păstrat la Mănăstirea Sfântul Sava din Harper Woods, Michigan.

Sf. Ioan Iacob

Sf. Ioan Iacob s-a născut în 23 iulie 1913 în Crăiniceni, localitate care a fost inclusă din 1968 în satul Horodiștea, comuna Păltiniș.

Rămas orfan de mic, a fost crescut de bunica sa Maria, iar mai apoi de unchiul său Alecu Iacob, care l-a ajutat să continue gimnaziul şi liceul.

În anul 1933, intra în obştea Mănăstirii Neamț, condusă atunci de viitorul Patriarh al României, Nicodim Munteanu, unde peste trei ani a fost tuns în monahism cu numele de Ioan.

Pleacă în Ţara Sfântă unde trăieşte mai întâi ca pustnic, iar după doi ani intră în Mănăstirea Sfântul Sava. În anul 1947 a fost hirotonit preot şi instalat egumen al Schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul de pe Valea Iordanului, unde a rămas până în anul 1952.

Ultimii opt ani din viață i-a petrecut într-o peșteră greu accesibilă, numită Sfânta Ana, din apropierea Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul.

A murit în 5 august 1960, la vârsta de 47 ani. La 20 de ani de la trecerea sa la cele vesnice, i-a fost deschis mormântul unde i s-a găsit trupul plin de mireasmă. Acesta a fost așezat spre închinare în biserica Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul Sfinţilor în 20 iunie 1992, sub numele de Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ, având zi de prăznuire 5 august, data trecerii sale la Domnul.

În data de 31 ianuarie 2016 a avut loc proclamarea cinstirii ca Sfânt a Cuviosului Ioan Iacob în Patriarhia Ierusalimului.

Foto credit: Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi

Comentarii Facebook


Știri recente