La trei decenii de la canonizare, Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare a fost cinstit prin rugăciune și activităţi culturale la Mănăstirea Putna, ctitoria sa.
Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul exterior al așezământului monastic de trei ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Cuvântul a fost rostit de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților care a prezentat aspecte din istoria Dinastiei Mușatinilor.
„În Moldova, Dinastia Mușatinilor nu și-a asumat doar construirea unui stat puternic, ci și a unei Biserici de sine stătătoare, puternic ancorată în sensibilitatea și dragostea de frumos și bine a românilor, izvoditoare de artă și cultură. (…) Odată cu urcarea pe tron a lui Ștefan cel Mare (1457-1504), numeroasele locașuri sfinte ctitorite de el, dar și de alți înalți dregători, mari boieri sau fețe bisericești, reflectă nu numai importanța pe care marele domn o acordă vieții religioase, ci și raportul în care acesta înțelegea să pună Biserica moldavă față de domnie. Despre doi boieri ai vremii lui Ștefan cel Mare știm că au ridicat câte două biserici”.
„Nu trebuie să le uităm nici pe femeile din familiile domnești ori boierești din Moldova, căci și ele și-au îndreptat atenția înspre ctitorirea de biserici și mănăstiri, înzestrându-le cu sate, seliști, vii, prisăci, păduri și heleșteie, dar mai ales cu diverse obiecte de cult, icoane, broderii valoroase, cruci din metale prețioase ori manuscrise frumos împodobite cu miniaturi”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
După Liturghie, Grupul Vocal-Tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus, a interpretat cântece și poezii închinate Sfântului Domnitor și întregului neam românesc.
Întrucât Sfântul Ştefan cel Mare este şi ocrotitorul mănăstirii, între zidurile Cetății Putnei a avut loc tradiționala ceremonie militară, cu depunere de coroane și flori. După intonarea imnului de stat al României și a imnului de stat al Republicii Moldova, au depus coroane la mormântul domnitorului.
A urmat ceremonialul militar dedicat sărbătoririi Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare la 518 ani de la trecerea la cele veșnice și la 30 de ani de la canonizarea sa de către Biserica Ortodoxă Română.
Starețul Mănăstirii Putna, Arhim. Melchisedec Velnic le-a vorbit celor prezenți despre momentul canonizării sfântului.
„Sunt astăzi 518 ani de când Sfântul Ștefan a trecut la cele veșnice și, în mod special, sărbătorim, chiar în această zi, 30 de ani de la proclamarea canonizării sale la Putna, care a avut loc în 1992. Alături de alți sfinți români, canonizarea sa de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a avut loc în ședința din 20 iunie, iar proclamarea solemnă a tuturor sfinților canonizați atunci a avut loc la București în 21 iunie. Apoi, pe 2 iulie, la Putna, a fost proclamarea locală a Sfântului Ștefan cel Mare, a Sfântului Daniil Sihastru și a Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți”.
„Între cei care atunci eram viețuitori ai mănăstirii mai suntem prezenți în Putna opt și, alături de noi, cel care pe atunci era episcop-vicar la Iași, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, care a semnat alături de ceilalți membri ai Sfântului Sinod tomosul de canonizare al Sfântului Ștefan. Troparul Sfântului Ștefan este făcut de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în drum de la Iași spre Putna. Iar muzica aparține părintelui Clement Haralam, de la Putna, acum eclesiarh la Catedrala Patriarhală. La Putna au participat toți membrii Sfântului Sinod, conduși de Părintele Patriarh Teoctist”.
La eveniment au fost prezentate şi unele dintre cele mai recente apariții editoriale ale Mănăstirii Putna.
Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor
Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica