PS Atanasie de Bogdania le-a explicat românilor din Scoția care sunt semnificațiile Ungerii din Betania

În Duminica Floriilor, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Tuturor Sfinților Celți” din Kilninian – insula Mull, Scoția.

Preasfinția Sa a amintit de anumite momente premergătoare Răstignirii și Învierii Domnului, pe care Biserica le rememorează în Sâmbăta lui Lazăr și în Duminica Floriilor.

Unul dintre aceste momente, în perspectiva Preasfințitului Părinte Atanasie de Bogdania, este „Ungerea din Betania”, act în care „se ascunde dragostea întregului neam omenesc față de Cel care va duce crucea păcatelor noastre celor grele pe Golgota, pentru a birui moartea cu Învierea Sa de a treia zi”.

Din perspectiva ierarhul, gestul, care nu putea fi făcut decât de o femeie, preînchipuie unirea dintre Cer și Pământ.

Gestul acesta „nu putea fi făcut decât de o femeie, este unul de o dragoste greu de închipuit, care unește, în chip tainic, Cerul și Pământul, căci mireasma acelui mir de nard curat, a cuprins mai întâi capul Celui care va urma să intre în mormânt (Cerul mai presus de ceruri) și apoi picioarele, care urmau să fie pironite pe cruce (Pământul, pe care se odihnește Domnul Savaot)”, a adăugat ierarhul.

„Ungerea din Betania care anticipă punerea în mormânt a Mântuitorului este și o preînchipuire a Sfântului Antimis – acea pânză binecuvântată, altar sfințit, pe care se săvârșește Dumnezeiasca Liturghie în orice loc, – va fi și memorialul dragostei adânci, până la moarte, a femeii care salvează onoarea neamului omenesc”.

De asemenea, Preasfinția Sa a explicat faptul că mireasma mirului de mare preț simbolizează prezența Duhului Sfânt.

Iubirea este gratuită și liberă

„Ungerea din Betania este o adevărată Teofanie și prin faptul că dragostea este cea care îl descoperă pe Dumnezeu. Acea dragoste ascunsă în inima femeii este taina omenirii care îl dezvăluie pe Hristos”.

„Iubirea este gratuită și liberă, Maria a putut intra (și trăi) în taina dragostei care a salvat onoarea neamului omenesc, așa cum o vor face și Femeile Mironosițe în ziua Învierii, din cauză că a fost liberă întru toate și necondiționată de nimic”, a adăugat ierarhul.

În timpul slujbei, Arhiereul vicar al Episcopiei Italiei a hirotonit unul dintre călugării mănăstirii în ieromonah.

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei


Știri recente

LIVE: Hramul istoric al Catedralei Patriarhale

Catedrala Patriarhală din București își serbează hramul istoric marți, de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Sfânta Liturghie este oficiată la altarul exterior începând cu ora 09:15 de Arhiepiscopul Nifon al Târgoviștei – Mitropolit onorific…

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…