Mii de pelerini, la procesiunile de Florii din țară: În imagini

Pelerinajul de Florii este unul dintre marile pelerinaje ale sărbătorilor de peste an. Mii de preoți și credincioși au mers în procesiune în ajunul Floriilor cu ramuri de salcie în mâini, cântând într-un duh: Osana Celui dintru înălţime, bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului.

Arhiepiscopia Bucureștilor

Clerici și pelerini pe esplanada Catedralei Patriarhale, 27 aprilie 2024. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Pelerinajul de Florii din Capitală a reunit mii de credincioși care au parcurs traseul dintre Mănăstirea Radu Vodă și Catedrala Patriarhală ținând în mâini ramuri de salcie și flori.

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor a condus procesiunea. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a întâmpinat pelerinii pe esplanada Catedralei Patriarhale.

Părintele Patriarh a sfințit icoana cu Intrarea Domnului în Ierusalim purtată în procesiune de miile de pelerini și a explicat semnificația deosebită a pelerinajului din Sâmbăta lui Lazăr.

Ploiești

PS Paisie Sinaitul la Pelerinajul de Florii din Ploiești, 27 aprilie 2024. Foto credit: Alina Manea

În Arhiepiscopia Bucureștilor este tradiția ca Pelerinajul de Florii să fie organizat și în orașul Ploiești, municipiul de reședință al județului Prahova. Procesiunea de aici a fost condusă de Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul.

Iași

Pelerinajul de Florii din Iași, 27 aprilie 2024. Foto credit: Doxologia / Pr. Silviu Cluci

Procesiunea din capitala Moldovei a fost condusă de Episcopul vicar Nichifor Botoșăneanul al Arhiepiscopiei Iașilor.

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei i-a întâmpinat pe credincioși la Catedrala Mitropolitană.

„Ieșim pentru o clipă din sfera bisericilor noastre și, cu icoane, cu prapori, cu clopote, iată, preoți în veșminte, ieșim pe străzile orașului. Ieșim pentru a ne mărturisi credința noastră. Ieșim pentru a arăta că ne apropiem astăzi, de slăvita sărbătoare de mâine, de săptămâna viitoare. Și printr-o procesiune precum aceasta, cerem ajutorul lui Dumnezeu, să păzească cetatea noastră”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Pelerinajul de Florii de la Iași are o tradiție seculară, fiind menționat în diferite scrieri până în anul 1947 când a fost întrerupt.

Sibiu

Procesiunea de Florii la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, 27 aprilie 2024. Foto credit: Mitropolia Ardealului

La Sibiu, Pelerinajul de Florii s-a desfășurat în jurul Catedralei Mitropolitane, la finalul Vecerniei. Mitropolitul Laurențiu a sfințit ramurile de salcie care au fost împărțite credincioșilor.

„Duminica Intrării în Ierusalim a Mântuitorului nostru Iisus Hristos este un praznic împărătesc care încheie duminicile Postului și încununează nevoințele celor 40 de zile ale Postului Păresimilor, pregătindu-ne pentru Săptămâna Sfintelor Pătimiri”, le-a spus Mitropolitul Laurențiu pelerinilor.

Bistrița

Pelerinajul de la Bistrița a avut în frunte Drapelul Românei purtat de câteva zeci de tineri. Procesiunea s-a încheiat cu slujba Vecerniei oficiată de Mitropolitul Andrei la biserica din Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Suceava

Pelerinajul de Florii din Suceava, 27 aprilie 2024. Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Pe străzile orașului Suceava a fost organizată sâmbătă Procesiunea de Florii. Pelerinajul a început la Catedrala „Nașterea Domnului” Mărășești – Suceava și s-a încheiat la Mănăstirea Sfântul „Ioan cel Nou”, unde pelerinii au fost întâmpinați de Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților.

Galați

Pelerinajul de Florii din Galați, 27 aprilie 2024. Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Pelerinajul de Florii a fost organizat în mai multe parohii din Arhiepiscopia Dunării de Jos. Înaltpreasfințitul Părinte Casian a participat la procesiunile din Brăila și Galați, cele două municipii reședință de județ ale eparhiei.

Vezi și: Procesiune în Țara Sfântă: Românii au purtat Icoana Intrării Domnului în Ierusalim chiar la intrarea în vechea cetate

Foto reprezentativă: Ziarul Lumina

Abonează-te la newsletter-ul Basilica!


Știri recente