Sf. Constantin Brâncoveanu a fost pomenit la ctitoria sa din Istanbul

Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu a fost pomenit luni, alături de cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu şi Matei, și sfetnicul Ianache, la ctitoria lui din Istanbul.

Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” din Istanbul a fost ctitorită de sfântul român în anul 1692. Biserică a fost dată de Patriarhia Ecumenică spre folosință comunității ortodoxe româneşti din Turcia, la solicitarea Patriarhiei Române.

La Sfânta Liturghie oficiată de părintele paroh Sergiu Vlad au participat atât români din Istanbul, cât și pelerini veniți din România pentru a vizita locurile sfinte din vechea cetate a Constantinopolului.

„Credincioșii s-au închinat la moaștele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu aflate în lăcaşul de cult încă din anul 2019, când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu ocazia prăznuirii Sfinților Brâncoveni, a oferit bisericii noastre acest dar de mare preț”, a declarat pentru Basilica.ro Părintele Sergiu Vlad.

La predică, preotul a adus în prim plan viața și jertfa Sfinților Brâncoveni, ca model de trăire și statornicie în credință pentru creștinii care trăiesc pe teritoriul Turciei.

A fost evidențiată și importanța sărbătorii instituite prin legea 134/2020, prin care în  România ziua de 16 august a devenit Zi națională pentru comemorarea martirilor brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a trecut în rândul Sfinţilor din calendar pe Sfinţii Martiri BrâncoveniConstantin Vodă cu cei patru fii ai săi Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache, în ziua de 19 iunie 1992, având zi de prăznuire data de 16 august a fiecărui an.

Viaţa lor poate fi lecturată integral aici.

Scurt istoric

Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” din fostul cartier Prikidion al Constantinopolului (azi cartierul Hasköy al Istanbulului) a fost reconstruită din temelii în 1692 de Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu.

Din biserica anterioară ctitoriei brâncoveneşti se păstrează cele patru icoane împărăteşti de pe catapeteasmă: Mântuitorul Pantocrator, Maica Domnului cu pruncul, Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfânta Muceniţă Paraschevi, ocrotitoarea bisericii.

Lăcașul de cult adăpostește și moaștele Sfintei Arghira (30 aprilie), născută în Prusia Bitiniei în jurul anului 1692 și martirizată în aproximativ aceeași perioadă cu Sfinții Brâncoveni.

Patriarhia Ecumenică a dat sfântul lăcaș în folosința comunității românești începând din anul 2004.

Foto credit: Pr. Sergiu Vlad

Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Comentarii Facebook


Știri recente